Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. PHOTO: MZVaEZ SR

I. Korčok: Slovensko a Česko spája v európskej politike podpora pre dodržiavanie princípov právneho štátu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok prijal v pondelok, 31. januára 2022, ministra pre európske záležitosti ČR Mikuláša Beka. Jeho prvá zahraničná bilaterálna cesta nadväzuje na návštevy nových českých ústavných činiteľov v decembri minulého a v januári tohto roka.

Ministri hovorili o tohtoročných predsedníctvach, ktoré Slovensko a Česko budú vykonávať od júla. Minister Korčok informoval o prípravách slovenského predsedníctva vo V4 a líderstva v Slavkovskom formáte. Minister Bek informoval o prípravách českého predsedníctva Rady EÚ. „S Českom máme v mnohom veľmi blízke názory, osobitne napríklad v otázke významu dodržiavania pravidiel právneho štátu EÚ. Ak sú pochybnosti o jeho dodržiavaní, zhodneme sa s Českom aj v tom, že cestou by mal byť politický dialóg a hľadanie spoločného riešenia. Česko preberá predsedníctvo Rady EÚ vo veľmi dôležitom čase a my mu prajeme veľa úspechov,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Ministri sa zaoberali aj napätím na východnej hranici Ukrajiny a zhodli sa, že diplomacia je jediný nástroj na riešenie situácie, avšak bez spochybňovania základných princípov európskej bezpečnostnej architektúry.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Minister Bek počas návštevy Slovenska rokoval o aktuálnom dianí v EÚ aj so štátnym tajomníkom MZVEZ SR Martinom Klusom. „Teší ma, že s ministrom Bekom sme našli zhodu v mnohých sektorových prioritách českého predsedníctva Rady EÚ, ako je kybernetická bezpečnosť, boj proti odlesňovaniu alebo ochrana novinárov,“ uviedol slovenský štátny tajomník.

O mam

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Som zvedavá, kedy opozícia pochopí, že treba dávať konštruktívne návrhy a nie iba nenávistne štekať …

Consent choices