Zdroj: Court of Justice of the European Union

Súdny dvor EÚ zamietol žaloby Maďarska a Poľska proti mechanizmu podmienenosti

Európska únia (EÚ) môže podmieniť poskytnutie finančných prostriedkov z jej rozpočtu dodržiavaním zásad právneho štátu členskými štátmi. V stredu tak rozhodol Súdny dvor Európskej únie, ktorý tak zamietol žaloby Maďarska a Poľska.

Obe krajiny sú veľkými recipientmi eurofondov a obe čelia v Bruseli kritike pre nerešpektovanie demokratických princípov a hodnôt. Tamojšie vlády argumentovali, že takéto konanie nemá náležitý právny základ a prepojenie medzi financiami a právnymi rozhodnutiami nezávislých členských štátov predstavuje vydieranie z Bruselu. Súd uviedol, že nedodržiavanie demokratických princípov nemá len politický dosah, ale môže vážne ovplyvniť aj rozpočtové záležitosti.

Reakcia Maďarska na rozhodnutie súdu bola rýchla. Ministerka spravodlivosti Judit Varga na sociálnej sieti Facebook skritizovala rozhodnutie súdu ako politické, pričom je to podľa jej slov dôkaz toho, že EÚ zneužíva svoju moc. Rozhodnutie má podľa nej vytvoriť na Maďarsko tlak pre prijatie ich zákona o ochrane detí, ktorý zakazuje zobrazovanie mediálneho obsahu s homosexualitou alebo zmenou pohlavia deťom. Prijatie mechanizmu podmienenosti v EÚ však predchádza prijatiu zákona, ktorý podľa kritikov porušuje práva LGBTQ ľudí, pripomína agentúra AP.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola po rozhodnutí súdu uviedla, že podmienenie eurofondov rešpektovaním právneho štátu je pre inštitúciu vec, o ktorej sa nerokuje. „Európsky parlament teraz očakáva od Európskej komisie, aby rýchlo použila mechanizmus podmienenosti,“ cituje političku tlačová správa z europarlamentu. „Komisia bude brániť rozpočet Únie pred porušovaním zásad právneho štátu. Budeme konať odhodlane,“ reagovala zase predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices