lexmann
PHOTO: FB Miriam Lexmann.

Miriam Lexmann: Odvaha ukrajinských žien je obdivuhodná

Keď som dnes ráno v Štrasburgu kráčala do Európskeho parlamentu, hlavou mi bežalo nespočetne veľa myšlienok. Hľadala som tie najsprávnejšie slová, ktorými by som sa prihovorila k mimoriadnym ženám, ktoré som čakala.

🇺🇦 Stretnutie s ukrajinskými političkami ma však emočne prevalcovalo.
Prišli na parlamentné zhromaždenie Rady Európy. Cestovali niekoľko dní autami. Na tisíce kilometrov dlhej ceste ich sprevádzali aj deti. Rozprávali mi o tom, ako sa lúčili so svojimi manželmi, ako utekali zo svojich domovov nevediac, či sa ešte niekedy budú mať kam vrátiť.

Tieto mladé ženy vstupovali pred niekoľkými rokmi do politiky, lebo chceli, aby ich deti vyrastali v krajine, ktorá bude slobodná, demokratická a prosperujúca. Roky tvrdo pracovali, prijímali ťažké reformy a Ukrajina sa im naozaj menila pred očami. Aj korupcia sa zásadne znížila. Dnes je ich krajina v ruinách. Sny o slobodnom štáte sa rúcajú.

Deti sa boja zaspať, kričia vystrašené zlými snami. Strácajú pevnú pôdu pod nohami, strácajú kamarátov, rodičov. Strácajú detstvo 🙇

Následky tejto šialenej vojny sú už teraz katastrofálne.

🇪🇺 Na stretnutí sme hľadali riešenia, ako ešte viac pomôcť ich ľudu. Sankcie uvalené na Rusko, inovatívne formy integrácie, ale aj posilnenie spolupráce medzi Úniou a kandidátskymi a asociovanými krajinami. Rovnako sme prebrali spôsoby politickej podpory Ukrajiny, či znižovanie energetickej závislosti EÚ od Ruska.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

✅ Pomáhať ale musíme aj prakticky. Spoločne s kolegami sme hovorili aj o probléme prístupu k SIM-kartám alebo roamingu, ktoré by pomohli rozdeleným rodinám sa znovu skontaktovať. Takisto je dôležité riešiť výmenu hrivien na eurá 💶
Ukrajinský ľud je silný. Jeho srdcom sú odvážne ženy. Chránia svoje rodiny, životy detí. Chránia svoju krajinu. Viac ako 30-tisíc Ukrajiniek čelí ruskému agresorovi priamo v armáde.

S bolesťou v srdci som sa práve teraz vrátila na Slovensko. Viera v lepší svet ma však neopúšťa. Mám pred sebou ešte veľa iniciatív, ktorými chcem našim bratom z Ukrajiny pomôcť.

Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices