jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2021.

Eugen Jurzyca: Už aj Putinovi dlhoroční fanúšikovia hovoria, že sa musel zblázniť

Slovensko nevyužije právo veta, ak sa Európska únia rozhodne sankciovať Rusko zastavením odoberania dodávok plynu či ropy. Bude sa však zaujímať o možné kompenzácie. O zastavení odoberania ruských energií aktuálne rozhoduje Európska únia. „Pokiaľ sa Európa rozhodne, že zastaví tok financií za energetické nosiče do Ruska, Slovensko si nebude uplatňovať právo veta. Avšak chceme vedieť, chceme si byť istí, že máme tieto zdroje čím nahradiť, a pokiaľ sa to dotkne niektorých štátov viac ako iných, tak ako budú tieto štáty kompenzované,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Slovensko by aktuálnu zimnú vykurovaciu sezónu vydržalo aj v prípade schválenia sankcie v podobe zastavenia odoberania ruského plynu. „Ak by bola stále aj zima, vďaka LNG tankeru a plynu v zásobníkoch vieme komfortne prečkať 30 dní aj pri úplnom zastavení dodávok plynu z Ruska,“ povedal Galek.

„Putin bombarduje civilov. Aj pôrodnicu. Už aj jeho dlhoroční fanúšikovia hovoria, že sa musel zblázniť. Môžeme sa prizerať, môžeme rozpútať vojnu s Ruskom, ktorá môže byť jadrová, alebo môžeme dramaticky znížiť nákup plynu z Ruska tak, aby nemal z čoho vojnu financovať. Predraží sa nám kúrenie, možno nám bude aj zima. Mne to vychádza na tretiu možnosť,“ hovorí europoslanec Eugen Jurzyca /SaS, ECR/.

Otázna zatiaľ zostáva budúcoročná zimná sezóna. „Keby sme znížili svoju európsku spotrebu o 10 až 15 % v tomto roku, tak vieme najbližšiu zimu prečkať aj bez ruského plynu,“ dodal Galek. Európe bude podľa neho osem rokov trvať, aby sa komfortne odstrihla od ruského plynu.

V rope sme podľa predstaviteľov slovenského ministerstva hospodárstva viac komfortní. Celá Európa ako aj Slovensko pri rope sú lepšie diverzifikované, a to tak čo sa týka zdrojov ropy ako aj ropnej infraštruktúry. „Nedostatok ropy nepocítime, otázna je však jej cena,“ konštatoval Galek.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Nateraz sme úplne odkázaní na ruské jadrové palivo. Nikto iný na svete totiž zatiaľ nevyrába jadrové palivo, ktoré by bolo vhodné do ruských reaktorov, ktoré sú aj na Slovensku. „Slovensko je na tento rok zabezpečené jadrovým palivom,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

Dovoz ruskej ropy a uhlia chce Nemecko ukončiť do záveru tohto roka

Nemecko chce do konca tohto roka fakticky ukončiť dovoz ruskej ropy a uhlia. Povedal to pre týždenník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, podľa ktorého chce jeho krajina ukončiť používanie ruského uhlia na jeseň. V rozhovore sa ďalej vyjadril, že Nemecko by sa tiež mohlo stať „takmer nezávislé od ruskej ropy do konca tohto roka“. Nemecko v súčasnosti pokrýva zhruba polovicu svojej spotreby uhlia a ropy dovozom z Ruska.

Habeck dodal, že zrušenie závislosti jeho krajiny od ruského zemného plynu bude náročnejšie, ale vláda pracuje „pod veľkým tlakom“, aby to urobila. Nemecká vláda minulý mesiac zastavila proces povoľovania plynovodu Nord Stream 2, ktorým sa mal prepravovať ďalší plyn z Ruska do Nemecka. Týždenník citoval aj slová ministra Habecka, podľa ktorého by malo Nemecko byť opatrné v súvislosti s okamžitým embargom na dovoz všetkých energií z Ruska. Minister konštatoval, že by to mohlo znamenať stratu státisícov pracovných miest a kúrenie a elektrina by sa pre mnohých mohli stať nedostupné.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices