simecka
Michal Šimečka v ukrajinskom Ľvove. PHOTO: FB MŠ.

Europoslanec Šimečka z ukrajinského Ľvova: Je to úplne iné, keď to počujete priamo od ukrajinských ministrov, poslancov, či vojakov

🇺🇦 PRVÉ POSTREHY Z KRAJINY VO VOJNE

Nič z toho nie je prekvapivé. Ale predsa je to úplne iné, keď to počujete priamo od ukrajinských ministrov, poslancov či vojakov, na ukrajinskej pôde v Ľvove.

1️⃣ Ukrajinky a Ukrajinci sú odhodlaní zvíťaziť. Vidia, že v pozemných operáciách sa dokážu efektívne brániť, a nepustia meter svojho územia, pokiaľ to nie je taktický ústup. Sú pripravení na dlhý boj. Je to pre nich zápas slobody proti diktatúre, dobra proti zlu, ktorý vedú za celú Európu.

2️⃣ Otázka je, ako veľmi budú musieť za obranu slobody trpieť. Najväčšie problémy pre nich predstavujú raketové útoky, bombardovanie a vôbec vojnové zločiny, ktoré je Putin pripravený páchať. Cítia podporu od nás, ale majú odôvodnenú obavu, že to nebude stačiť, aby z Ukrajiny ruská armáda a hrdlorezi nespravili druhú Sýriu.

3️⃣ Úplne prakticky – od nás ako EÚ a NATO potrebujú najviac obranu proti ruským útokom zo vzduchu: aby boli schopní „zavrieť“ svoje nebo sami. To znamená najmä protilietadlové a protiraketové systémy, a samozrejme stíhačky.

4️⃣ Čím ďalej, tým naliehavejšia je otázka nedostatku potravín, pitnej vody a liekov, čo bude kľúčové vzhľadom na ruskú stratégiu obliehania veľkých miest. Producentské a logistické reťaze sú narušené a pomoc od nás je kľúčová

5️⃣ A samozrejme, chcú vidieť silnejší tlak na Rusko: odpojenie všetkých ruských bánk od Swiftu, a odstrihnutie našich ekonomík od ruského plynu a ropy, z ktorých Putin platí svoje vražedné zbrane. Ukrajinci dobre chápu, že nám to môže spôsobiť menšie pohodlie a vyššie náklady. Nebude to však ani percento toho „diskomfortu“, ktorý zažívajú oni uprostred rozbombardovaných nemocníc a škôl, rozbitých rodín, zabitých najbližších. A veľmi správne zdôrazňujú jednu vec – ak Putin dobyje Ukrajinu, nezastaví sa, a na rade budeme my.

Michal Šimečka, podpredseda Európskeho parlamentu /PS, RE/.

Šimečka rokoval na Ukrajine o humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo

Šimečka pracovnú cestu absolvoval na pozvanie ukrajinskej strany. V Ľvove absolvoval rokovanie s podpredsedníčkou vlády a ministerkou hospodárstva Ukrajiny Yuliou Svyrydenko. Spolu s kolegami sa zúčastnil na stretnutí s viacerými poslankyňami a poslancami ukrajinského parlamentu, s primátorom mesta Ľvov Andriyom Sadovyim, a s veliteľmi regionálnej vojenskej správy a armády. Delegácia europoslancov spolu so Šimečkom absolvovala tiež diskusie s ukrajinskými novinármi, občianskymi aktivistami, študentmi a predstaviteľmi univerzít.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

“Naša pracovná cesta mala dva hlavné ciele. Prvým bolo priamo na mieste vyjadriť podporu Ukrajinkám a Ukrajincom, ktorí dnes bojujú o svoju slobodu a životy. Naši partneri z ukrajinskej vlády a parlamentu nám opakovane tlmočili, aký silný signál pre nich je, že sme prišli priamo za nimi, do krajiny vo vojne. Ľvov je len kúsok od slovenských hraníc, život tam zdanlivo funguje normálne, ale situácia v meste je veľmi napätá. V uliciach je armáda, nachádza sa v ňom zhruba 200-tisíc utečencov z najviac zasiahnutých oblastí, o ktorých sa treba postarať, ľudia sa pripravujú na bombardovanie,” upozornil podpredseda EP a progresívcov Šimečka.

Druhý cieľ pracovnej cesty bol podľa Šimečku výsostne praktický. “Ukrajinskí partneri nám odovzdali zoznam konkrétnych položiek a požiadaviek, ktoré by pomohli civilnému obyvateľstvu Ukrajiny zvládnuť najbližšie ťažké týždne. Ide najmä o lieky, pitnú vodu a trvanlivé potraviny. Čoraz väčšiemu počtu ukrajinských miest hrozí kvôli ruskej agresii obliehanie, brutálne bombardovanie a humanitárna katastrofa, ktoré môže nadobudnúť desivé rozmery známe zo Sýrie. Nesmieme v tom ich civilné obyvateľstvo nechať samé. Požiadavky sme spolu s kolegami okamžite tlmočili Komisie a Rade,” zdôraznil Šimečka.

Šimečka počas pracovnej cesty vyjadril ukrajinským predstaviteľom svoju plnú podporu pre získanie kandidátskeho statusu Ukrajiny ako členskej krajiny EÚ. “Ukrajina dnes bojuje aj za nás. Okrem humanitárnej a vojenskej pomoci – aby sa vedeli brániť voči ruským stíhačkám, bombardovaniu a raketovým útokom – potrebujú Ukrajinci aj víziu lepšej budúcnosti. Ukrajina de facto bráni demokratický Západ pred diktátorským Putinovym režimom. Preto by sme im mali čo najskôr udeliť status kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ,” uzavrel podpredseda EP a progresívcov Šimečka.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices