Ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia uvoľnila v rámci makro-finančnej pomoci Ukrajine 300 miliónov eur

Európska komisia (EK) uvoľnila Ukrajine 300 miliónov eur z núdzovej makro-finančnej pomoci (MFA). Ide o úvodnú tranžu prvej časti pomoci v objeme 600 miliónov eur. Celková suma nového programu MFA je 1,2 miliardy eur. Uvoľnenie druhej tranže vo výške ďalších 300 miliónov eur sa očakáva na budúci týždeň. Zvyšných 600 miliónov eur EK uvoľní v neskoršej časti tohto roka. EK o tom informovala v piatok v správe, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke.

„Putinova neodôvodnená vojna znamená nielen brutálny vojenský ale aj ekonomický tlak na Ukrajinu a jej statočný ľud. Európa stojí pevne na ich strane,“ uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová. „Som rada, že dnes môžem oznámiť, že EÚ uvoľnila 300 miliónov eur v rámci makro-finančnej pomoci Ukrajine,“ dodala šéfka EK.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

„Týmto núdzovým balíkom vysielame silný odkaz: Európska únia stojí pri Ukrajine a jej ľude,“ konštatoval šéf európskej diplomacie Josep Borrell. „Putinova nezmyselná vojna proti Ukrajine vytvára masívny ekonomický tlak na Ukrajincov a Európska únia koná s veľkou rýchlosťou, aby pomohla Ukrajine v najtemnejších časoch Európy od druhej svetovej vojny,“ vyhlásil Borrell.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices