stefanec
PHOTO: Európske Noviny.

Stačia sankcie alebo pritvrdíme? Europoslanci a odborník Duleba diskutovali o aktuálnej situácii na Ukrajine

BRATISLAVA / Už je to 23 dní od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Nazvú európski lídri Putina vojnovým zločincom? Mal by svet pritvrdiť v otázke sankcií voči Rusku? V diskusii európskeho parlamentu sa rozprávali o aktuálnej situácii na Ukrajine a o jej vplyve na budúcnosť Európy europoslanci Monika Beňová, Ivan Štefanec a Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

„Putin je vojnový zločinec“

Tieto slová zazneli z úst prezidenta USA, Joea Bidena. Príde podobné vyjadrenie aj od niekoho z Európskeho parlamentu? „Bezpochyby všetko to, čo sa deje na Ukrajine je vojna. Treba si ale ctiť medzinárodné právo a to, čo sa v ňom píše. Vojnovými zločincami nazývame iba tých, ktorí boli za vojnové zločiny odsúdení, preto ešte lídri európskych krajín neprichádzajú s týmto výrokom, ako povedal americký prezident,“ reagovala na Bidenove slová europoslankyňa Monika Beňová. Podľa nej sa treba zamyslieť, aký význam má takéto tvrdenie, dôležitejšie je najprv prísť s riešeniami ako tento konflikt ukončiť. „Ja ho tak nazývam každý deň. Rád nazývam veci také, aké sú. To, čo sa deje na Ukrajine je zločinom. Je otázkou času kedy to bude súčasťou a zahlasujú za toto vyjadrenie aj v parlamente,“ vyjadril sa europoslanec Ivan Štefanec. Monika Beňová by za to nehlasovala, naopak Štefanec by hlasoval za.

„Súd v Haagu odsúdil konanie Rusov na Ukrajine za genocídu. Genocída je vojnový zločin. To, čo sa tam deje má na svedomí Putin. Je jasné, kto nesie zodpovednosť za genocídu, ktorá sa deje na Ukrajine,“ uviedol Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Viac..  Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

Treba pritvrdiť ešte viac v sankciách a zakázať akékoľvek nákupy surovín z Ruska?

Aktuálne Európsky parlament schválil odpojenie sa od ropy a plynu do roku 2027. „Dá sa to skôr, ale nedá sa to hneď a okamžite tak, aby sme nemali hospodárske škody. Je to morálna otázka. Z pohľadu morálnej otázky by sme to mali spraviť hneď. Rusi exportujú suroviny, zbrane a dezinformácie,“ konštatoval europoslanec Štefanec. Podľa europoslankyne Moniky Beňovej by sme to nemali robiť hneď, ale nechať lehotu odpojenia do roku 2027.

Ďalšie informácie nájdete aj na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices