Mevlüt ÇAVUŞOĞLU
Mevlüt ÇAVUŞOĞLU, minister zahraničia Turecka. PHOTO: European Union 2022.

TURECKO: Podľa šéfa diplomacie Ukrajina a Rusko sú blízko dohody

Mevlüt Čavušoglu konštatoval, že výmenou za svoju neutralitu Ukrajina žiada, aby Turecko, Nemecko a päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN pôsobili ako garanti.

ISTANBUL 20. marca (SITA/AP) – Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Ukrajina a Rusko sú blízko dohody o „základných otázkach“ a vyjednávania pokračujú. Šéf tureckej diplomacie uviedol, že jeho krajina je v kontakte s oboma stranami a koná ako „sprostredkovateľ“. Čavušoglu konštatoval, že výmenou za svoju neutralitu Ukrajina žiada, aby Turecko, Nemecko a päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN pôsobili ako garanti. Čavušoglu tento týždeň navštívil Rusko aj Ukrajinu, aby sa stretol so svojimi náprotivkami.

Turecko má blízko k Rusku aj k Ukrajine. Ankara má úzke vzťahy s Moskvou v oblasti energetiky a obchodu. Turecko však kritizovalo ruskú okupáciu Krymu a zdôrazňuje dôležitosť územnej integrity Ukrajiny.

VATIKÁN: Pápež František označil vojnu na Ukrajine za svätokrádež
„Rakety a bomby tento týždeň opäť padali na starých ľudí, deti a tehotné matky,“ povedal pápež.

VATIKÁN 20. marca (SITA/AP) – Pápež František odsúdil „odpornú vojnu“ proti Ukrajine ako „krutú a svätokrádežnú neľudskosť“. Pred tisíckami ľudí na Námestí svätého Petra povedal, že každý deň prináša viac krutostí počas „nezmyselného masakra“. „Neexistuje pre to ospravedlnenie,“ vyhlásil pápež. Opäť však nespomenul Rusko ako agresora. Pápež zvyčajne odsudzuje vojny bez označovania tých, ktorí ich vyvolávajú.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Hlava katolíckej cirkvi zároveň vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby pracovalo na ukončení vojny. „Rakety a bomby tento týždeň opäť padali na starých ľudí, deti a tehotné matky,“ povedal pápež. Vyhlásil pritom, že jeho myšlienky sú s miliónmi utečencov. „A cítim veľkú bolesť pre tých, ktorí nemajú šancu na útek,“ dodal.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Stop ruskej vojnovej propagande na olympijských hrách

Slovenský europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH), spolu so …

Consent choices