praca
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Cena práce v celej únii vo štvrtom kvartáli medziročne stúpla o 2,3 %

Celková hodinová cena práce v eurozóne vo štvrtom kvartáli 2021 medziročne stúpla o 1,9 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) o 2,3 percenta. Mzdy a platy v eurozóne sa zvýšili o 1,5 percenta a ostatné zložky ceny práce stúpli 3,4 percenta. V rámci celej EÚ mzdy a platy vzrástli o 2 percentá a ostatné zložky sa zvýšili o 3,6 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku hodinová cena práce počas októbra až decembra v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom celkovo stúpla o 10,6 percenta, čo bol v rámci Európskej únie štvrtý najsilnejší rast. Slovenské mzdy a platy sa vo štvrtom kvartáli medziročne zvýšili o 8,6 percenta a ostatné zložky ceny práce vzrástli o 16,5 percenta.

Najviac cena práce vo štvrtom štvrťroku medziročne stúpla v Litve (15,3 %), Bulharsku (12,1 %) a v Maďarsku (11,3%). V Grécku sa však cena práce medziročne znížila, a to o 2,8 percenta.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

V rámci eurozóny cena práce v priemysle počas októbra až decembra medziročne stúpla o 1,5 percenta, v stavebníctve o 2,1 percenta a v službách o 2,4 percenta. V rámci celej EÚ cena práce v priemysle vzrástla o 2,1 percenta, v stavebnom sektore o 2,5 percenta a v odvetví služieb o 2,9 percenta.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o …

Consent choices