Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. PHOTO: © European Union 2021 - EC

I. Štefanec: Prezident Zelenskyj si zaslúži najvyššie ocenenie

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) navrhol na udelenie tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Európsky parlament udeľuje každoročne Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Je to najvyššie ocenenie, ktoré Európska únia udeľuje za prácu v oblasti boja za ľudské práva. V dnešnej bezprecedentnej situácii ruskej invázie na Ukrajinu sa rozhodol europoslanec  Ivan Štefanec spolu so svojou českou kolegyňou Michaelou Šojdrovou iniciovať návrh na tohtoročnú Sacharovovu cenu pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Pán prezident Zelenskyj preukázal jasný postoj pri obrane vlasti a národa a vzoprel sa diktátorskému režimu, ktorý sa neštíti zabíjať nevinných civilistov z ideologických dôvodov. Dnes je lídrom obrany slobody myslenia a života nielen vo svojej vlasti, ale aj na celom svete a stal sa symbolom odvahy a obetavosti v boji za slobodu a práva ľudí. Som presvedčený, že súčasne s našou všemožnou podporou obrany demokracie a ľudských životov na Ukrajine si toto ocenenie plne zaslúži. Oceňujem jeho líderstvo a  vzdávam hold všetkým statočným občanom Ukrajiny, ktorí si zaslúžia aj takéto povzbudenie.“ uviedol Ivan Štefanec.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

O mam

Odporúčame pozrieť

Európski politici privítali odporúčanie EK o Ukrajine a Moldavsku, Zelenskyj netají nadšenie

Európska únia má teraz šancu „stať sa väčšou geopolitickou silou“, uviedol v stredu lotyšský minister …

Consent choices