Mimoriadne zasadnutie EP, situácia na Ukrajine. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Vojna na Ukrajine: Udržanie tlaku na Rusko a snaha o energetickú nezávislosť

Europoslanci mesiac po ruskom útoku na Ukrajinu jednohlasne odsúdili túto brutálnu inváziu a vyzvali na prijatie ďalších sankcií voči Moskve a lepšiu ochranu európskej ekonomiky.

Plénum Európskeho parlamentu diskutovalo v stredu o výsledkoch neformálneho samitu z 10. a 11. marca vo Versailles a o ďalšom zasadnutí Európskej rady naplánovanom na 24. a 25. marca v Bruseli. Na rozprave sa zúčastnili aj predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Poslanci v rozprave ocenili rýchlu reakciu členských štátov na útok Ruska na Ukrajinu, ako aj prijatie bezprecedentných sankcií voči Moskve. Vyzdvihli tiež spôsob, akým boli na území EÚ prijaté milióny ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

„Za túto vojnu je zodpovedné Rusko,“ zdôraznil vo svojom prejave predseda Európskej rady Charles Michel a odsúdil zabíjanie a utrpenie ľudí a ničenie miest na Ukrajine. Šéf Európskej rady uistil poslancov, že osoby zodpovedné za vojnu nevyviaznu bez trestu, a ocenil, že medzinárodná koalícia sa spojila so „spoločným cieľom poraziť Vladimira Putina“. „EÚ musí – majúc na pamäti mier a prosperitu ako svoje hlavné ciele – znížiť svoju energetickú závislosť, posilniť svoju bezpečnostnú architektúru a upevniť základy svojej ekonomiky,“ dodal Charles Michel.

„Ak má sloboda meno, tým menom je Ukrajina a ukrajinská vlajka je dnes vlajkou slobody,“ vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Únia sa postará o to, aby bola táto vojna pre Vladimira Putina strategickým zlyhaním, zdôraznila šéfka exekutívy EÚ dodávajúc, že po prísnych sankciách s tvrdými dosahmi je potrebné zaistiť vyčerpanie zdrojov, ktoré Vladimir Putin využíva na financovanie vojny. „Energetická politika je tiež bezpečnostnou politikou,“ vyhlásila predsedníčka Komisie a zdôraznila, že EÚ už prijíma a naďalej bude prijímať opatrenia, vďaka ktorým by sa Únia mala postupne stať nezávislou od dovozu ruského plynu a ropy.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Väčšina poslancov sa v rozprave zhodla na tom, že EÚ musí čo najrýchlejšie posilniť svoju strategickú autonómiu v oblasti obrany a energetiky. Keďže dovoz plynu z Ruska nepriamo financuje ruský útok na Ukrajinu, EÚ by mala diverzifikovať nákup energií a investovať do obnoviteľných zdrojov, zdôraznili poslanci. Mnoho rečníkov poukázalo na dosah rastúcich cien energií na hospodárstvo a tiež na riziká v oblasti potravinovej bezpečnosti a vyzvalo v tejto súvislosti na podporu rodín a podnikov.

Poslanci diskutovali aj o vyhliadkach Ukrajiny na členstvo v EÚ či potrebe brániť demokraciu aj pred ďalšími autokratickými režimami vrátane Číny. Viacerí poslanci tiež zdôraznili, že o zodpovednosť za ochranu ľudí utekajúcich z Ukrajiny sa musia podeliť všetky členské štáty Únie, a nie iba krajiny EÚ susediace s Ukrajinou.

Videozáznam celej rozpravy je k dispozícii tu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices