bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Bilčík o práve na opravu: Zákazníkovi musí byť jasné ako dlho výrobok vydrží

Nové právo na opravu by malo zahŕňať výrobu opraviteľných produktov s dlhšou životnosťou, lepšiu informovanosť spotrebiteľov a rozšírenú záruku. V nelegislatívnom uznesení s požiadavkami vo vzťahu k tohtoročnej pripravovanej iniciatíve Európskej komisie týkajúcej sa práva spotrebiteľov na opravu ich produktu to uvádza Európsky parlament (EP).

Právo na opravu by sa podľa europoslancov malo zohľadňovať v rôznych aspektoch životného cyklu výrobku – od jeho návrhu cez etické zásady výroby, normalizáciu, informovanie spotrebiteľov, verejné obstarávanie, efektívnejšie a udržateľnejšie využívanie zdrojov až po jeho dlhšie využívanie s cieľom obmedziť vznik odpadu. Producenti by sa už pri navrhovaní výrobkov mali zamerať na ich dlhšiu životnosť, bezpečnú opraviteľnosť a odstrániteľnosť jednotlivých častí, tvrdí uznesenie. Subjekty v opravárenskom priemysle a spotrebitelia by zase mali mať bezplatný prístup k potrebným informáciám o oprave a údržbe produktov.

V prípade digitálnych zariadení by softvérové aktualizácie mali byť vratné a nemali by viesť k zníženiu výkonnosti zariadenia, mali by byť k dispozícii počas istého minimálneho obdobia a spotrebitelia by mali byť v čase nákupu zariadenia plne informovaní o dostupnosti aktualizácií, uvádza tiež uznesenie.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Členovia EP požadujú aj stimuly pre spotrebiteľov, ktorí sa rozhodnú pre opravu výrobku namiesto výmeny, harmonizované pravidlá týkajúce sa informácií pre spotrebiteľov v mieste predaja, inteligentné prostriedky označovania ako QR kódy a digitálne pasy, mechanizmus spoločnej zodpovednosti výrobcu a predajcu v prípade nesúladu výrobku a zakotvenie požiadaviek v oblasti trvácnosti a opraviteľnosti v budúcej smernici o ekodizajne.

Tiež prízvukujú, že praktiky, ktoré neprimerane obmedzujú právo na opravu alebo vedú k skoršiemu zastarávaniu, by sa mohli považovať za nekalé obchodné praktiky a na úrovni EÚ by mohli byť zakázané.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices