Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: European Union 2024.

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

• Dôveryhodné obvinenia, že niektorí poslanci boli platení za šírenie ruskej propagandy
• Nemecká AfD musí verejne deklarovať svoje finančné vzťahy najmä s Kremľom
• Rusko je hlavným pôvodcom zahraničného zasahovania a dezinformácií v EÚ

Parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie.

Po niekoľkých nedávnych odhaleniach pokusov podporovaných Kremľom zasahovať do európskych demokratických procesov a podkopávať ich, poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok prijali uznesenie, v ktorom dôrazne odsudzujú takéto snahy. Každá takáto taktika podľa nich musí mať následky. Parlament je zhrozený z dôveryhodných obvinení, že niektorí poslanci boli platení za šírenie ruskej propagandy, a zo skutočnosti, že sa niekoľkí podieľali na aktivitách proruského média „Hlas Európy“ v čase, kedy prebieha ruská agresia na Ukrajine.

Vladimír Bilčík (EPP, SK) uviedol: „Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred európskymi voľbami vyslali v Štrasburgu jasný signál. Netolerujeme zasahovanie režimu Vladimíra Putina do chodu našich inštitúcií a predvolebnej kampane. Naši európski partneri si všímajú aj dianie na Slovensku, ktoré žiaľ, nebudí dôveru. Čelní predstavitelia štátu premiér Fico a zvolený prezident Pellegrini hovoria a konajú spôsobom, že samotný Putin by to nepovedal inak. 20 rokov členstva Slovenska v EÚ bolo najlepším obdobím pre našu krajinu. Nenechajme si to vziať. V júnových európskych voľbách si môžeme zvoliť proeurópskych poslancov a zabojovať o to, aby nás proruskí politici neťahali z EÚ preč do Ruska.“

Poslanci chcú, aby sa lídri EÚ a členských štátov zaoberali ruskými zásahmi nielen v inštitúciách EÚ, ale aj v celej Únii. Tvrdia, že vzhľadom na blížiace sa európske voľby, ktoré sa budú konať 6. – 9. júna 2024, existuje naliehavá a jasná potreba.

Platenie volených zástupcov za šírenie propagandy

Poslanci sa odvolávajú na prípady podozrenia z ruského zasahovania z celej Európy vrátane Bulharska, Nemecka a Slovenska a sú znepokojení nedávnym vypočúvaním popredného poslanca za stranu Altenatíva pre Nemecko (AfD) Maximiliana Kraha Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) USA pre podozrenie, že dostal peniaze od agentov Kremľa a tiež zatknutím jeho parlamentného asistenta v Nemecku 23. apríla 2024 obvineného z toho, že je čínskym špiónom. Parlament vyzýva AfD, aby bezodkladne verejne deklarovala svoje finančné vzťahy, najmä s Kremľom, a zverejnila účel a presnú výšku všetkých platieb pochádzajúcich zo zdrojov napojených na Kremeľ.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Na zabránenie vmiešavaniu je potrebná spoločná a rázna reakcia

Poslanci tvrdia, že kým Rusko zostáva hlavným pôvodcom zahraničného zasahovania a dezinformácií v EÚ, aktívne sú aj ďalšie krajiny. Zdôrazňujú, že reakcia EÚ na tieto hrozby môže byť účinná len vtedy, ak je založená na prierezovom, holistickom a dlhodobom politickom prístupe, ktorý spoločne presadzujú EÚ aj členské štáty.

Na posilnenie vlastnej obrany Parlamentu sa v uznesení navrhuje posilniť kultúru vnútornej bezpečnosti vrátane dôkladného vnútorného vyšetrovania s cieľom posúdiť možné prípady cudzieho zasahovania a efektívne presadzovanie parlamentného rámca vnútorných sankcií. Poslanci chcú tiež povinné bezpečnostné školenia pre poslancov a zamestnancov, primeranú bezpečnostnú previerku a posilnené previerky zamestnancov.

Rezolúcia vyzýva Radu, aby do pripravovaného 14. balíka ruských sankcií zahrnula médiá podporované Kremľom, iné vysielacie a mediálne organizácie a jednotlivcov zodpovedných za propagandistické a dezinformačné kampane v EÚ. Poslanci chcú, aby boli prijaté rovnaké sankcie, ako prijala česká vláda proti „Hlasu Európy“, ako aj proti ukrajinskému proruskému oligarchovi Viktorovi Medvedčukovi a jeho blízkemu spolupracovníkovi Artemovi Marchevskému. Vyjadrujú poľutovanie nad schopnosťou Hlasu Európy reštartovať svoje operácie z Kazachstanu a vyzývajú členské štáty EÚ, aby zabezpečili, že prístup k nemu z EÚ nebude možný.

O red

Odporúčame pozrieť

P. Pavel: Rusko v Európe rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová

Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. …

Consent choices