Richard Sulík. Zdroj: FB Richard Sulík.

Slovensko a Maďarsko sa nepripoja k sankciám EÚ voči ruskému energetickému sektoru

Slovensko a Maďarsko v utorok uviedli, že sa nepripoja k sankciám proti ruskému energetickému sektoru, ktoré Európska únia pripravuje v súvislosti s vojenskou agresiou Moskvy na Ukrajine. Oba tieto stredoeurópske štáty a susedia Ukrajiny tvrdia, že sú príliš závislé od dodávok energií z Ruska a neexistujú namiesto nich okamžité alternatívy.

Predstavitelia EÚ momentálne rokujú o nových návrhoch sankcií, ktoré by mohli zahŕňať postupné embargo na ruskú ropu. Je pravdepodobné, že 27 členských krajín o nich začne diskutovať v stredu. Môže však uplynúť niekoľko dní, kým opatrenia nadobudnú účinnosť, a zatiaľ nie je vôbec jasné, či sa nové sankcie budú týkať ruskej ropy, prípadne či Slovensko a Maďarsko dostanú výnimky.

Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík povedal, že jediná slovenská rafinéria Slovnaft nemôže okamžite prejsť z ruskej ropy na iný druh ropy. Zmena technológie by podľa Sulíka trvala niekoľko rokov. „Takže na výnimke určite budeme trvať,“ povedal novinárom Sulík. Slovensko je takmer úplne závislé od ruskej ropy, ktorú dostáva cez ropovod Družba zo sovietskej éry. Podobne je na tom aj Maďarsko. Iní veľkí dovozcovia energie z Ruska ako napríklad Nemecko uviedli, že by si dokázali poradiť, keby EÚ uvalila embargo na ruskú ropu, aj keď to bude predstavovať „ťažké bremeno“.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že Maďarsko nebude hlasovať za žiadne sankcie, „ktoré znemožnia prepravu zemného plynu alebo ropy z Ruska do Maďarska“. „Podstata je jednoduchá. Dodávky energie v Maďarsku nemôžu byť ohrozené, pretože nikto nemôže očakávať, že dovolíme, aby cenu vojny (na Ukrajine) zaplatili Maďari,“ povedal Szijjártó počas utorňajšej návštevy Kazachstanu. „Pre Maďarsko a jeho ekonomiku je v súčasnosti fyzicky nemožné fungovať bez ruskej ropy,“ dodal.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices