Kinder vajíčko. PHOTO: europske.noviny.sk

ECDC registruje takmer 270 prípadov salmonelózy súvisiacej s čokoládovými vajíčkami

Európski zdravotnícki predstavitelia zaznamenali 266 potvrdených prípadov a 58 podozrení na salmonelózu, ktorú spájajú s veľkonočnými čokoládovými vajíčkami. Ako informovali, prípady hlásia z Európy i Severnej Ameriky.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) uvádza, že 86,3 % prípadov sú deti do desať rokov, a zo všetkých prípadov v Európe, o ktorých majú údaje, bolo 41,3 % hospitalizovaných. Úmrtia nezaznamenali. Prípady hlásilo 14 európskych krajín – Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo, a tiež Kanada a Spojené štáty.

ECDC má podozrenie, že epidémiu spôsobila belgická továreň. Jej zatvorenie v apríli spolu s celosvetovou výzvou na vrátenie tovaru a stiahnutím jej výrobkov z predajní, „znížili riziko nákazy, nové prípady sa však aj tak môžu objaviť v dôsledku dlhého dátumu spotreby a možného skladovania výrobkov doma“, upozornilo centrum.

Potravinárske úrady vo viacerých európskych krajinách začiatkom apríla informovali, že talianska spoločnosť Ferrero sťahuje konkrétne šarže výrobkov Kinder pre podozrenie so spojenia s epidémiou salmonelózy.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Dva kmene salmonely, oba rezistentné proti viacerým liekom, identifikovali v 10 z 81 vzoriek pozitívnych na salmonelu, ktoré v belgickej továrni odobrali v decembri a januári, vrátane cmaru, polotovarov i hotových výrobkov. Cmar pritom pochádzal od talianskeho dodávateľa, kde salmonelu nenašli. „Na základe dostupných dôkazov, salmonelu nezachytili v žiadnych iných továrňach,“ uviedlo v stredu ECDC s tým, že bude situáciu ďalej monitorovať.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

sliepka

Pozor! Na trh sa dostalo viac ako 5000 kg kuracieho mäsa so salmonelou

BRATISLAVA / Na Slovensku je ďalší problém s mäsom. Na trh sa dostalo viac ako 5000 …

Consent choices