Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Predstavenstvo EIB schválilo úverovú linku členským štátom únie na integráciu utečencov z Ukrajiny

Predstavenstvo Európskej investičnej banky (EIB) v stredu schválilo úverovú linku v objeme štyri miliardy eur s cieľom pomôcť úradom členských krajín Európskej únie, mestám, regiónom a miestnym komunitám vo všetkých štátoch únie riešiť naliehavé investičné potreby v súvislosti s prijímaním a integrovaním ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Na svojej internetovej stránke o tom vo štvrtok informovala Európska komisia.

Schválenie úverovej linky EIB nasleduje po prísľube, ktorý v apríli vo Varšave ohlásil prezident EIB Werner Hoyer na darcovskej konferencii Stojíme pri Ukrajine. Na tejto konferencii, ktorú zorganizovali Európska únia a Kanada, darcovia sľúbili 9,1 miliardy eur pre ľudí utekajúcich pred ruskou inváziou v rámci Ukrajiny a do zahraničia. EIB na konferencii sľúbila štyri miliardy eur a Európska komisia jednu miliardu eur.

„Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo do EÚ viac ako šesť miliónov ľudí, najmä žien, detí a starších ľudí. Teší ma, že predstavenstvo EIB schválilo úverovú linku v sume štyri miliardy eur,“ povedal prezident EIB. „Táto iniciatíva prichádza spoločne s podporou v objeme 668 miliónov eur, ktorú sme začiatkom marca poskytli vláde Ukrajiny na pokrytie naliehavých potrieb v oblasti likvidity,“ dodal Werner Hoyer.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka

Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu, ktorú vo štvrtok večer dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) …

Consent choices