Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík na Malte: biznis so zlatými európskymi pasmi, vyšetrovanie vraždy novinárky a problémy právneho štátu

Europoslanec Bilčík (SPOLU/ EPP) v pondelok odcestoval na Maltu, kde bude súčasťou trojdňovej misie Európskeho parlamentu. Šesť poslancov, ktorí sú súčasťou výboru EP pre občianske slobody (LIBE) a jeho Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody (DRFMG), bude hodnotiť najnovší vývoj v oblasti právneho štátu, nedávne reformy súdnictva, bezpečnosť novinárov, protikorupčné opatrenia a predaj európskeho občianstva a pobytu podľa investičných schém – tzv. zlatých pasov.  
Obchod so zlatými pasmi pokračuje na Malte napriek dlhoročnej kritike inštitúcií EÚ a aktuálnemu súdnemu konaniu zo strany Európskej komisie – podľa najnovších údajov z Eurostatu udelila Malta v roku 2020 občianstvo aspoň 175 občanom Ruskej federácie. Práve Rusi sú národnosťou, ktorá výrazne vedie rebríček národností, ktorým bolo na Malte občianstvo udelené maltské občianstvo, ktoré  umožňuje komukoľvek pohybovať sa a podnikať na území celej Európskej únii a získať tak prístup k európskym finančným systémom.
Maltské inštitúcie napriek ruskému útoku proti Ukrajine neustále umožňujú pochybným občanom Ruskej federácie kúpiť si európske občianstvo, vďaka ktorému sa títo ľudia môžu v EÚ skrývať pred spravodlivosťou a prať tu špinavé peniaze. „Títo ľudia sú pre nás v EÚ obrovským bezpečnostným rizikom a budem sa kompetentných pýtať na to, ako je možné, že praktiky udeľovania zlatých pasov pokračujú. Občianstvo EÚ nesmie byť na predaj a kupčenie s ním na Malte musí skončiť okamžite. Očakávam, že Malta bude dôsledne plniť sankcie EÚ voči Moskve, čo znamená, že bez váhania zabaví majetok ruských oligarchov a vyhostí všetky nežiadúce a podozrivé osoby. V tejto súvislosti očakávam dôsledný audit všetkých vydaných zlatých pasov a víz za posledné roky,“ hovorí Bilčík, ktorý presadzuje celoeurópske pravidlá udeľovania občianstva osobám z tretích krajín, ktoré by odstránili možnosti pre korupciu spojenú s udeľovaním európskeho občianstva.
Počas návštevy sa členovia misie stretnú s maltským prezidentom, premiérom, členmi vlády, generálnym prokurátorom, predsedom parlamentu a poslancami. Poslanci budú tiež rokovať s komisármi a vysokými štátnymi úradníkmi, zástupcami Europolu (policajnej agentúry EÚ) a regulačnými orgánmi, ako aj mimovládnymi organizáciami, občianskou spoločnosťou, novinármi, zástupcami projektu Daphne a rodinou zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruany Galiziovej.
Monitorovacia skupina Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody (DRFMG) vznikla po vraždách novinárov na Slovensku a na Malte, pričom tieto vraždy odkryli hĺbku a rozsah miestnych problémov s právnym štátom a korupciou. Európsky parlament má prostredníctvom DRFMG za cieľ podrobne monitorovať návrat k dodržiavaniu zásad právneho štátu v týchto krajinách.
Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajky

 Komisia vyzvala členské štáty na ukončenie programov „zlatých pasov“

Európska komisia v pondelok odporučila členským štátom Európskej únie (EÚ), aby ukončili ich systémy udeľovania …

Consent choices