obnovitelne zdroje energie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tristo miliárd z EÚ na využívanie obnoviteľných zdrojov. Časť peňazí dostane aj Slovensko

Európska únia chce urýchliť odklon od fosílnych palív z Ruska a motivovať členské štáty, aby vo väčšom začali využívať obnoviteľné zdroje energie. Na tento účel plánuje do roku 2030 minúť približne 300 miliárd eur. Časť z týchto peňazí je určená aj pre Slovensko, ktoré má tradične problém európske fondy čerpať načas. To by sa však mohlo zmeniť.

Krízové situácie a vojny dokázali ľudstvo vždy posunúť dopredu a týka sa to napríklad aj súčasného konfliktu na Ukrajine, či koronavírusu, ktorý naštartoval novú éru digitálneho veku. Zákaz stretávania mnohých naučil pracovať s elektronikou a nedostatok tradičných energií nás zase môže prinútiť hľadať alternatívy. „Musíme, inak neprežijeme. Peniaze nikdy nie sú a vždy sú, to znamená, že treba ich nasmerovať správnym smerom,“ hovorí šéfredaktor Touchit.sk, Ondrej Macko.

V prvej fáze bude musieť Európa nahradiť ruský plyn, vybudovať terminály a infraštruktúru pre ten skvapalnený. „Potrebuje nainvestovať takmer 48,5 miliardy eur,“ povedal výkonný riaditeľ Klubu 500, Tibor Gregor. Samotné Slovensko si bude môcť časť eurofondov presmerovať v prospech energetickej bezpečnosti. „Hovoríme o takmer 1,5 miliarde eur,“ uviedol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Prioritou je však zapojenie čoraz väčšieho množstva obnoviteľných zdrojov. Potenciál máme. „Vidíme ho vo využívaní napríklad geotermálnej energie, čiže takzvanej energie zo zeme a v energetickom zhodnocovaní odpadu, čiže v premene odpadu na elektrinu a teplo,“ priblížila Eva Sadovská, analytička WOOD & Company. To, kde nás tlačí dnes topánka najviac, je práve teplárenstvo. Záujem Slovákov o obnoviteľné zdroje je veľký, čo už teraz spôsobuje obavy. „Nebude dosť ľudí, ktorí to budú vedieť urobiť a nebude dosť technológie, ktorá sa bude inštalovať,“ povedala koordinátorka klimatickej koalície, Lucia Szabová. „Môže postupne dôjsť k veľkému nárastu cien týchto solárnych panelov, alebo teplovzdušných čerpadiel v dôsledku toho, že o ne bude obrovský záujem, a tým pádom to bude treba regulovať,“ vysvetlil europoslanec Róbert Hajšel.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Do roku 2030 budú povinné na všetkých nových verejných a komerčných budovách a podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe energie by mal stúpnuť na 45 %. Plán Európskej únie by nás mal naučiť nielen investovať do zelených zdrojov, no napríklad aj šetriť, a to prostredníctvom zvýšenia energetickej efektívnosti budov. „Tá energia, ktorú nevyrobíme, je vždy tá najlepšia, najekologickejšia,“ dodala Lucia Szabová.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

obnovitelne zdroje energie

Europoslanci chcú podporiť zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie

Navrhovaným zákonom sa urýchli postup udeľovania povolení pre nové elektrárne na výrobu energie z obnoviteľných …

Consent choices