rada
PHOTO: © European Union

Rada schválila pravidlá umožňujúce Eurojustu uchovávať a analyzovať dôkazy o vojnových zločinoch na Ukrajine

S cieľom zabezpečiť zodpovedanie sa za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine Rada Európskej únie () v stredu prijala nové pravidlá umožňujúce Agentúre Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach Eurojust uchovávať, analyzovať a skladovať dôkazy súvisiace s vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a genocídou. Európsky parlament a Rada majú pravidlá odsúhlasiť 30. mája a promptne publikovať v Úradnom vestníku . Nové pravidlá nadobudnú účinnosť na druhý deň po ich publikácii.

Od začiatku ruskej agresie na Ukrajine mnohé správy naznačujú, že v krajine boli spáchané a naďalej sa dejú zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny. Začiatkom marca sa všetky členské krajiny  spolu s inými partnerskými štátmi rozhodli kolektívne situáciu nahlásiť na Medzinárodný trestný súd (ICC). Ministri spravodlivosti a vnútra Európskej únie na zasadaní 4. marca vyzvali Eurojust, aby úplne vykonával svoju koordinačnú rolu a aby na požiadanie bol k dispozícii prokurátorom ICC.

Okrem prokurátorov ICC začala vyšetrovanie aj ukrajinská generálna prokuratúra a úrady niekoľkých členských krajín . S podporou Eurojustu a s účasťou Úradu prokuratúry ICC a krátko aj s účasťou súdnych úradov Slovenska, Lotyšska a Estónska zriadili spoločný vyšetrovací tím súdnych úradov Litva, Poľsko a Ukrajina.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Nové pravidlá umožnia Eurojustu skladovať a uchovávať dôkazy súvisiace s vojnovými zločinmi, vrátane satelitných obrázkov, fotografií, videozáznamov, audiozáznamov, DNA profilov a odtlačkov prstov. Zároveň umožnia spracovávať a analyzovať tieto dôkazy v úzkej spolupráci s Europolom a zdieľať tieto informácie s relevantnými národnými a medzinárodnými súdnymi úradmi vrátane ICC.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Eurojust: V piatich štátoch podnikli zásah voči pašovaniu tovarov do Ruska

Úrady v Holandsku, Litve, Lotyšsku, Nemecku a Kanade podnikli v januári koordinované zásahy zamerané voči …

Consent choices