ropovod
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lídri EÚ sa dohodli na zákaze 90 % ruskej ropy do konca roka

Lídri Európskej únie (EÚ) sa v pondelok dohodli, že do konca roka zakážu väčšinu ruského dovozu ropy do bloku. Embargo je súčasťou nových sankcií proti Moskve, na ktorých sa dohodli na samite zameranom na pomoc Ukrajine dlho odkladaným balíkom novej finančnej pomoci.

Embargo sa týka ruskej ropy dovážanej po mori a umožňuje dočasnú výnimku pre importy prostredníctvom ropovodu, čo bolo kľúčové pre získanie súhlasu Maďarska. Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela pokrýva dohoda viac ako dve tretiny importu ropy z Ruska. Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyen konštatovala, že krok „do konca roka efektívne odstrihne okolo 90 % dovozu ropy z Ruska do EÚ“.

Michel doplnil, že lídri sa dohodli aj na poskytnutí tranže finančnej pomoci Ukrajine v hodnote deväť miliárd eur s cieľom podporiť ekonomiku vojnou zničenej krajiny. Agentúra AP pritom poznamenáva, že nebolo jasné, či prostriedky prídu vo forme grantov alebo pôžičiek.

Stály zástupca Ruska v medzinárodných inštitúciách vo Viedni Michail Uljanov v reakcii na dohodu odkázal prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, že Rusko „si nájde iných importérov“. Nový balík sankcií bude zahŕňať aj zmrazenie majetku a cestovné zákazy pre jednotlivcov a tiež vylúčenie najväčšej ruskej banky Sberbank z medzinárodného platobného systému SWIFT, odkiaľ už predtým únia odstrihla niekoľko menších ruských bánk. Traja veľkí štátom vlastnení ruskí vysielatelia už nebudú môcť v Európskej únii šíriť svoj obsah.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

V utorok by mali lídri diskutovať o potravinovej bezpečnosti s cieľom pomôcť Ukrajine s vývozom obilia a ďalších produktov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices