Ursula von der Leyen a Volodymyr Zelensky v Kyjeve. PHOTO: © European Union 2022

Von der Leyen v Kyjeve: Odpoveď na žiadosť Ukrajiny o členstvo v EÚ príde do konca týždňa

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu oznámila, že bola v Kyjive, aby sa stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Na mikroblogovacej sieti Twitter uviedla, že „vyhodnotia spoločnú prácu potrebnú pre rekonštrukciu a pokrok Ukrajiny na jej európskej ceste“. 

Odpoveď Európskej únie na žiadosť Ukrajiny o prijatie za člena bloku bude hotová do konca tohto týždňa. Povedala to v sobotu počas návštevy Kyjiva predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Volodymyrom Zelenským šéfka EK uviedla, že diskusie s ukrajinským lídrom „nám umožnia do konca budúceho týždňa dokončiť posudzovanie,“ či odporučíme Ukrajinu za kandidátsku krajinu na členstvo. Odporúčanie by bolo predbežným krokom v dlhom procese. Informuje o tom portál news.sky.com.

Von der Leyenová Zelenskému povedala, že napriek pokroku v reformách administratívy a ďalších oblastí je stále potrebné veľa urobiť. „Urobili ste veľa v posilnení vlády zákona, ale stále sú potrebné reformy, napríklad v boji proti korupcii,“ konštatovala. Zelenskyj sa vyjadril, že „celá Európa je pre Rusko terčom a Ukrajina je len prvou etapou tejto agresie“. „Preto pozitívna odpoveď EÚ na žiadosť Ukrajiny o členstvo môže byť pozitívnou odpoveďou na otázku, či európsky projekt má vôbec budúcnosť,“ vyhlásil.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Von der Leyenová bola od začiatku ruskej invázie už druhýkrát na návšteve Ukrajiny. Zároveň bola jednou z prvých európskych lídrov, ktorí Ukrajinu počas vojny navštívili.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices