brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Británia predstavila plán na zrušenie častí brexitovej dohody, EÚ to označuje za porušenie medzinárodného práva

Britská vláda predstavila plány na zrušenie častí pobrexitovej dohody, ktorú v roku 2020 podpísala s Európskou úniou (EÚ). Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého chce vláda zmeniť takzvaný severoírsky protokol tak, aby uľahčila tok niektorých tovarov z Veľkej Británie do Severného Írska.

EÚ je však proti a tvrdí, že Británia týmto krokom poruší medzinárodné právo. O zákone, ktorý sa venuje zmenám v spomenutom protokole, bude rokovať a hlasovať parlament. Európska komisia podľa jej podpredsedu Maroša Šefčoviča zváži spustenie ďalšieho konania pre porušenie práva s cieľom „chrániť jednotný trh EÚ pred rizikami, ktoré vytvorí porušenie protokolu pre európske podniky a zdravie a bezpečnosť občanov EÚ“. Podľa Šefčoviča je protokol „jediným riešením, ktoré sme dokázali spoločne nájsť na ochranu ťažko získaných výdobytkov mierového procesu v Severnom Írsku“. Dodal pritom, že EÚ o protokole nebude nanovo rokovať.

Írsky premiér Micheál Martin konštatoval, že je „veľmi poľutovaniahodné, že krajina ako Spojené kráľovstvo poruší medzinárodnú zmluvu“. Britský premiér Boris Johnson však kritiku odmieta a novinárom povedal, že navrhované zmeny sú „relatívne jednoduché na vykonanie“.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

Šéfka Sinn Féin v Severnom Írsku Michelle O’Neillová obvinila premiéra, že pre Severné Írsko vytvára ďalšiu nestabilitu a neistotu. „Konanie Borisa Johnsona je protiprávne, jasne porušuje medzinárodné právo, bez ohľadu na detaily,“ skonštatovala a dodala, že sám Johnson zmluvu podpísal. Líder severoírskej Demokratickej unionistickej strany Jeffrey Donaldson sa, naopak, postavil na stranu premiéra s tým, že to, čo navrhuje vláda podľa neho nie je protiprávne.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices