hlasovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci z dvoch výborov odmietli zaradenie zemného plynu a jadra ako udržateľných energií

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výborov pre hospodárstvo a životné prostredie v utorok vyjadrili námietku proti zaradeniu zemného plynu a jadrovej energie na zoznam udržateľných ekonomických aktivít Európskej únie (EÚ). Uštedrili tak ranu Európskej komisii (EK), ktorá navrhla ich zaradenie do jej plánov pre budovanie ekologickejšej budúcnosti. Poslanci z oboch výborov prijali námietku proti návrhu 76 hlasmi za, 62 proti a štyria sa zdržali. Rezolúciu tak na budúci mesiac preskúma celý EP. Ak sa proti nej postaví absolútna väčšina zákonodarcov, Komisia bude musieť svoje nariadenie stiahnuť alebo zmeniť a doplniť.

Systém EK ekologického označovania investícií definuje, čo sa kvalifikuje ako investícia do udržateľnej energie. Za určitých podmienok by mohla byť súčasťou mixu aj energia z plynu a jadra, čo súkromným investorom uľahčí investovať peniaze do oboch. Komisia pritom verí, že zaradenie jadra a plynu ako prechodných zdrojov energie urýchli jej úsilie o zníženie emisií. „Poslanci uznávajú úlohu jadrového a fosílneho plynu pri zabezpečovaní stabilných dodávok energie počas prechodu na udržateľné hospodárstvo. Domnievajú sa však, že technické skríningové normy navrhnuté Komisiou v jej delegovanom nariadení na podporu ich začlenenia nerešpektujú kritériá pre environmentálne udržateľné hospodárske činnosti,“ vysvetlil EP.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Keďže cieľom EÚ je dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 a znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 aspoň o 55 percent, EK tvrdí, že takzvaný systém klasifikácie taxonómie je kľúčový pre priame investície do udržateľnej energie. Odhaduje sa, že na splnenie cieľov do roku 2030 bude potrebných asi 350 miliárd eur investícií ročne.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Európska únia chce v rámci znižovania emisií skleníkových plynov do roku 2040 zakázať používanie všetkých …

Consent choices