Ursula von der Leyen a Volodymyr Zelensky v Kyjeve. PHOTO: © European Union 2022

Európska komisia podporila štatút kandidátskej krajiny pre Ukrajinu a Moldavsko, Zelensky reaguje

Európska komisia (EK) odporúča, aby Ukrajina dostala status kandidátskej krajiny do Európskej únie (EÚ). Pre vojnou zmietanú krajinu je to ďalší krok bližšie k členstvu v eurobloku. Odporúčanie EK prediskutujú lídri európskej dvadsaťsedmičky na budúcotýždňovom samite v Bruseli. Začatie prístupových rokovaní vyžaduje jednohlasné schválenie všetkých členských krajín.

Odporučenie Európskej komisie (EK), aby Ukrajina dostala status kandidátskej krajiny do Európskej únie (EÚ), podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského priblíži krajinu k víťazstvu v boji proti ruskej invázii. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že chváli pozitívny záver v súvislosti s ukrajinským statusom. „Je to prvý krok na ceste k členstvu v EÚ, ktorá nás určite priblíži k víťazstvu,“ uviedol a zároveň sa poďakoval predsedníčke a členom EK za historické rozhodnutie. Od Európskej rady, ktorá na budúci týždeň bude o udelení statusu rokovať, podľa svojich slov očakáva pozitívny výsledok. Informuje o tom televízia CNN.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ tiež vyjadril vďaku za rozhodnutie EK. „Urýchli to proces úplnej ukrajinskej integrácie do európskeho vnútorného trhu a efektívne bude sprevádzať obnovu Ukrajiny podľa noriem EÚ,“ uviedol na Twitteri.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices