Ilustračné PHOTO: © European Union.

Spojené kráľovstvo chce prepísať obchodnú dohodu, EÚ to označuje za nezákonné

Británia zintenzívňuje spor s Európskou úniou (EÚ), keďže začína presadzovať svoj plán na prepísanie častí pobrexitovej obchodnej dohody s Európskou úniou, ktorú súčasný britský premiér Boris Johnson podpísal pred necelými dvomi rokmi. V pondelok je v Dolnej snemovni britského parlamentu naplánovaná prvá veľká diskusia na túto tému.

Londýn chce zmeniť severoírsky protokol tak, aby uľahčil tok niektorých tovarov z Veľkej Británie do Severného Írska. Odstránenie colných kontrol niektorých tovarov by podľa EÚ bolo porušením dohody. Na základe nej zostalo Severné Írsko súčasťou jednotného trhu únie s tovarmi, keďže cieľom bolo zachovať otvorené hranice medzi Írskom a Severným Írskom.

Vytvorilo to však nové colnice pre tovary prichádzajúce do Severného Írska zo zvyšku Spojeného kráľovstva. Vznikla tak byrokracia a problémy so subdodávkami pre niektoré firmy. Rozhnevalo to tiež severoírskych unionistov, podľa ktorých kontroly podkopávajú rolu Severného Írska v Spojenom kráľovstve a destabilizujú krehkú politickú rovnováhu pre mier v regióne.

Viac..  Štúdia: obchod EÚ otvára nové obchodné príležitosti pre agropotravinárskych vývozcov z EÚ

EÚ pohrozila odvetou, čo vyvolalo obavy z obchodnej vojny medzi dvoma hlavnými hospodárskymi partnermi. Veľvyslanec bloku v Británii Joao Vale de Almeida povedal, že britský plán je „nezákonný, pretože je porušením medzinárodného práva, práva EÚ, práva Spojeného kráľovstva a medzinárodného práva“. „Je to zmluva, ktorú sme podpísali, ratifikovali a dokonca prešla všeobecnými voľbami v tejto krajine,“ povedal pre Times Radio.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices