ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

Európska centrálna banka je pripravená tvrdo zakročiť proti inflácii

Európska centrálna banka (ECB) bude postupnými krokmi bojovať proti rastu spotrebiteľských cien zvýšením úrokov v júli a septembri. Banka si však ponecháva otvorené možnosti na tvrdý postup proti inflácii, ak sa ceny zvýšia rýchlejšie, ako sa očakáva. Uviedla to v utorok šéfka ECB Christine Lagardová v úvodnom prejave na konferencii ECB o centrálnom bankovníctve v portugalskom meste Sintra.

Ruská vojna na Ukrajine viedla k rastu cien energií a potravín. „Veľkosť a zložitosť týchto šokov zároveň vytvára neistotu v otázke, ako pretrvávajúca táto inflácia pravdepodobne bude,“ uviedla šéfka Európskej centrálnej banky. ECB už skôr oznámila, že v závere júna ukončí nákupy aktív, ktoré podporovali ekonomiku. Nasledovať bude prvé zvýšenie úrokov za jedenásť rokov, a to na zasadaní ECB v júli. Banka úroky zdvihne aj v septembri. Ponecháva si pritom otvorenú možnosť, že júlový rast úrokov bude väčší ako o štvrť percentuálneho bodu, ak bude inflácia naďalej rásť.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Európska centrálna banka sa však zároveň snaží vyhnúť sa ďalšiemu poškodeniu ekonomického rastu príliš agresívnymi krokmi, keďže „výrazne smerom nadol revidovala prognózu hospodárskeho rastu v najbližších dvoch rokoch“, konštatovala Lagardová.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices