Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska prokuratúra pre podvody s dotáciami zasiahla proti organizovanej skupine

Európska prokuratúra (EPPO) v utorok zasiahla proti organizovanej zločineckej skupine pôsobiacej v Rumunsku a Rakúsku. Od skorého rána vykonáva 160 domových prehliadok, a to aj v domoch niektorých štátnych zamestnancov a v centrálach verejných inštitúcií. Informuje o tom oficiálny web EPPO.

Prokuratúra šesť mesiacov vyšetrovala údajné podvody týkajúce sa dotácií z Európskej únie i v rámci Rumunska vo výške viac ako päť miliónov eur. Tie podľa EPPO prepierali prostredníctvom zložitého finančného mechanizmu. Na výsluch predvedú asi 30 ľudí.

Od roku 2017 organizovaná zločinecká skupina založila viac ako 150 fiktívnych spoločností a použila ich na podvodné získanie európskych a vnútroštátnych finančných prostriedkov.

Tieto spoločnosti žiadali o verejné financie na nákup vybavenia alebo tovaru na bežnú prevádzku na základe nepresných, neúplných alebo falošných dokladov, prípadne použili fiktívne faktúry na nákup dlhodobého majetku, vybavenia alebo tovaru. Vo väčšine prípadov zariadenia alebo tovary uvedené ako zakúpené v rámci projektov v skutočnosti neboli obstarané, pričom to isté zariadenie alebo tovar často používali vo viacerých projektoch.

Viac..  Prvá stratégia obranného priemyslu a nový program na posilnenie bezpečnosti Európy

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

platba

V EÚ platia nové pravidlá boja proti podvodom pri cezhraničných platbách

Nové pravidlá transparentnosti, ktoré nadobudli účinnosť 1. januára, pomôžu členským štátom EÚ tvrdo zakročiť proti …

Consent choices