Elektronická cigareta. PHOTO: © European Union 2017

Komisia navrhla zákaz ochutených zahrievaných tabakových výrobkov

Európska komisia (EK) v stredu navrhla zákaz predaja ochutených zahrievaných tabakových výrobkov vrátane niektorých vapingových výrobkov. Návrh je súčasťou jej plánu na boj proti rakovine a reaguje ním na nárast objemu takýchto produktov predávaných v Európskej únii (EÚ). Zákaz by sa netýkal všetkých elektronických cigariet, keďže mnohé obsahujú len nikotín, ale len tých so zahrievaným tabakom. Návrh ešte musia preskúmať Rada EÚ a Európsky parlament.

Nedávna štúdia EK ukázala 10-percentný nárast predaja zahrievaných tabakových výrobkov vo viac ako piatich členských krajinách, pričom zahrievané tabakové výrobky presiahli 2,5 percenta celkového predaja takýchto výrobkov v celom regióne.

„Vzhľadom na to, že deväť z 10 prípadov rakoviny pľúc je spôsobených tabakom, chceme urobiť fajčenie čo najmenej príťažlivé, aby sme ochránili zdravie našich občanov a zachránili životy,“ vyjadrila sa eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakides. EÚ plánuje zabezpečiť, aby do roku 2040 v bloku používalo tabak menej ako päť percent populácie.

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Podľa údajov EÚ je rakovina druhou najčastejšou príčinou smrti v eurobloku. Ročne v EÚ zomrie približne 1,3 milióna ľudí na rakovinu a pribudne 3,5 milióna nových prípadov. Odhadom 40 percent občanov EÚ bude počas svojho života čeliť rakovine. Ročný ekonomický dopad rakoviny sa odhaduje na 100 miliárd eur.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Členské štáty Európskej únie schválili návrh Európskej komisie neobnoviť povolenie 8 udiarenských dochucovadiel potravín, o ktoré …

Consent choices