vlak
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Do projektov dopravnej infraštruktúry investuje EÚ 5,4 miliardy eur

Európska komisia v stredu vybrala 135 projektov dopravnej infraštruktúry pre granty Európskej únie (EÚ) v objeme 5,4 miliardy eur. Financovanie podporí hospodársku obnovu po pandémii vo všetkých členských štátoch EÚ a zároveň prispeje k vybudovaniu chýbajúcich dopravných spojení na celom kontinente, podporí trvalo udržateľnú dopravu, zlepší bezpečnosť a interoperabilitu a vytvorí pracovné miesta. Na svojej webstránke to uvádza Európska výkonná agentúra pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie (CINEA).

Všetky vybrané projekty sú v transeurópskej dopravnej sieti (TEN-T) – systéme ciest, železníc, vnútrozemských vodných ciest, trás námornej dopravy na krátke vzdialenosti, prístavov a letísk, ktorý spája štáty EÚ aj mimo nej. Cieľom Komisie je dokončiť základnú sieť TEN-T do roku 2030 a komplexnú sieť do roku 2050 a zároveň zabezpečiť, aby jej infraštruktúra pomohla EÚ dosiahnuť jej ciele v oblasti klímy, ako sú stanovené v Európskej zelenej dohode.

Jedným z kľúčových projektov je podľa CINEA modernizácia železnično-cestného prekladiska v Haniske pri Košiciach. Tá uľahčí presun nákladu medzi železničnou a cestnou dopravou a prispôsobí rozchod koľají tak, aby mohli byť prispôsobené vlakom skonštruovaným na použitie s rozchodom inej šírky, vrátane rozchodu používaného na Ukrajine.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Niekoľko ďalších vybraných projektov posilní železničnú sieť v EÚ vrátane cezhraničných spojení a spojení s prístavmi a letiskami, ako napríklad tunel pod Fehrmanskou úžinou, ktorý spojí Dánsko s Nemeckom. Iné projekty sú zamerané na posilnenie námornej navigácie prostredníctvom modernizácie základnej prístavnej infraštruktúry a inštalácie pobrežného napájania. Projekty zamerané na vnútrozemské vodné cesty zahŕňajú napríklad cezhraničné spojenie Seina-Šelda medzi Francúzskom a Belgickom. Zavedením inteligentných dopravných systémov na určitých úsekoch cestnej siete sa zlepší bezpečnosť na cestách a vytvorí sa bezpečná parkovacia infraštruktúra pre ťažké nákladné vozidlá v Španielsku, Rumunsku, Francúzsku, Maďarsku a Taliansku. Granty sa tiež dotknú digitalizácie prostredníctvom európskeho systému riadenia železničnej dopravy ERTMS.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

volby

Granty pre neziskové organizácie: Mobilizácia občanov pred európskymi voľbami 2024

Európsky parlament vyhlásil grantovú výzvu pre neziskový sektor s cieľom mobilizovať voličov pred európskymi voľbami 2024 …

Consent choices