hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

M. Hojsík k odmietnutiu námietky voči jadru a zemnému plynu: Slovensko vďaka tomuto nič nezíska

hojsíkEuroparlament nepodporil námietku proti zahrnutiu určitých jadrových a plynových činností medzi environmentálne udržateľné hospodárske činnosti. Europoslanec Martin Hojsík (PS/RE) patrí medzi autorov námietky, podľa neho prijatie tohto delegovaného aktu spôsobí viac škody, než úžitku.

Celé vyhlásenie Martina Hojsíka:

„Dnes sme v Európskom parlamente rozhodovali o tom, či potvrdíme, alebo odmietneme rozhodnutie Európskej komisie dočasne označiť fosílny plyn ako „prechodne udržateľný“ a zaradiť ho do tzv. Taxonómie udržateľných financií.

Ja som bol spoluautorom námietky proti tomuto kroku Komise. Námietku podporili dva výbory parlamentu (ekonomický a pre životné prostredie), v podobnom duchu sa ozvali aj zástupcovia finančného sektora, biznisu, experti aj aktivisti. Žiaľ, Európsky parlament sa rozhodol rozhodnutie Európskej komisie podporiť. 

A to je rozhodne chyba. 

Slovensko, na rozdiel od Francúzska a Nemecka, z tohto rozhodnutia profitovať nebude. Žiadne plynové, ani jadrové elektrárne na Slovensku totiž kritériá tohto aktu nespĺňajú. Jediné, čo sa podarilo dosiahnuť, je nabúranie dôvery finančného sektora v európsky systém taxonómie udržateľných investícií

Slovensko vďaka tomuto nič nezíska. Práve naopak, stratí, pretože naše úsilie a boj proti klimatickej kríze dostali silnú ranu pod pás.“

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Európska únia chce v rámci znižovania emisií skleníkových plynov do roku 2040 zakázať používanie všetkých …

Consent choices