Minister Roman Mikulec na rokovaní ministrov vnútra EÚ v Prahe. ZDROJ: MINV SR

Ministri vnútra podporili ukrajinského kolegu, zhodli sa na potrebe úzkej spolupráce v EÚ

Ministri vnútra krajín EÚ dnes  rokujú na neformálnej Rade ministrov vnútra v Prahe vrátane šéfov rezortu vnútra Ukrajiny a Moldavska. Ministri predpoludním diskutovali o hrozbách pre vnútornú bezpečnosť, ktoré vyplývajú z ruskej vojnovej agresie proti Ukrajine. Roman Mikulec vo vystúpení podporil vojnou skúšanú Ukrajinu, predstavil kroky Slovenska a jeho pomoci, tiež spolu s ďalšími ministrami vnútra podporil vstup Ukrajiny a Moldavska do Európskej únie.

„Slovenská republika venuje vysokú pozornosť hrozbám vyplývajúcim z ruskej útočnej vojny proti Ukrajine a v predstihu adekvátne reagujeme na vzniknuté situácie. Od začiatku krízy je každá osoba, ktorá prekročí vonkajšiu hranicu EÚ, kontrolovaná v národných informačných systémoch, ako aj v informačných systémoch EÚ a Interpolu. Naše zložky situáciu veľmi pozorne monitorujú a v prípade potreby pristupujú k potrebným krokom. Ukrajina má našu plnú podporu a preto jej vstup do EÚ vrátane Moldavska plne podporujem. Uvedomujem si tiež dôležitosť spolupráce so spomínanými dvomi krajinami, či už je to v oblasti vnútornej bezpečnosti, alebo ochrany hraníc, kde má dôležitú úlohu Europol a Frontex. Vzájomná pomoc krajín Európy je v súčasnosti veľmi dôležitá. Za Slovensko môže ako príklad slúžiť nasadenie už dvoch skupín forenzných expertov na pomoc pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine. S potešením som prijal informáciu, že ukrajinská strana považovala postupy slovenskej skupiny za vysoko profesionálne a zapojila do aktivít aj svojich expertov pre získanie skúseností. Na Slovensku sme tiež zriadili špecializované centrá na boj proti hybridným hrozbám, v rámci EÚ je potrebné naďalej aktívne a úzko spolupracovať,“ povedal na rokovaní minister vnútra SR Roman Mikulec.

„Ďakujem veľmi pekne za prejavenú pomoc a solidaritu voči našej krajine. Vojna radikálne zmenila aj fungovanie nášho ministerstva vnútra. Zničené boli letiská, zariadenia kritickej infraštruktúry, mnoho nemocníc a zdravotníckych zariadení, mostov či staníc. Dôležitým rozmerom, ktorý je pre nás aktuálny, je odmíňovanie. Veľmi dôležitý je pre nás mechanizmus civilnej ochrany EÚ, veľmi nám v rámci neho pomohli darované vozidlá či už pre záchranárov, policajtov alebo na evakuáciu ľudí. Som si istý, že keď spojíme sily s Európou, dokážeme zvíťaziť. Sláva Ukrajine,“ sú slová, ktoré povedal Denis Monastyrsky, minister vnútra Ukrajiny.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

„Vyjadrujem podporu ukrajinskému ministrovi vnútra a tiež jeho ľudu. Uvedomujeme si zároveň, že to má obrovský dopad na našu bezpečnosť a je kľúčové, aby sme spolupracovali. Budeme čeliť pašovaniu strelných zbraní z vojnových území do EÚ, ale aj obchodovaniu s ľuďmi. V rámci EÚ musíme preto prehodnotiť bezpečnostnú politiku, musíme zintenzívniť spoločné operatívne akcie, potrebujeme pracovať v online priestore. Musíme tiež zostať obozretní voči hrozbám, ktoré môžu vyplynúť z konfliktu na Ukrajine. Sme pripravení Ukrajinu a Moldavsko plne podporiť na členstvo v EÚ a chceme zároveň poskytnúť podporu a spoluprácu pri vyšetrovaní vojnových zločinov a pri odmíňovaní,“ uzavrela Ylva Johansson eurokomisárka pre vnútorné veci.

O mam

Odporúčame pozrieť

R. Káčer: EÚ vytrvá v podpore Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer sa v pondelok, 23. januára …

Consent choices