bitcoin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska únia je bližšie k spoločným pravidlám pre kryptotrhy

Aj napriek výkyvom popularita kryptoaktív rastie, Európska únia preto vyzvala na potrebu prijatia jasných pravidiel. Nariadenie prinesie pravidlá pre získanie povolenia na poskytovanie služieb kryptoaktív, ktoré sú do veľkej miery podobné pravidlám pre trh s cennými papiermi. „Predloženou reguláciou chce únia postaviť na rovnakú úroveň trh s cennými papiermi označovaný ako TradFi a DeFi, teda trh s kryptoaktívami. Otázka je, či to odvetvie, ktoré je ešte v zárodkoch, prežije,“ hovorí Oliver Göndör z medzinárodnej advokátskej kancelárie CMS.

Regulačný rámec, na ktorom sa dohodli zástupcovia Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Rady EÚ, ohlásil na konci júna nemecký europoslanec Stefan Berger, ktorý bol ich spravodajcom. Európske nariadenie MiCA (Markets in Crypto Assets) prináša zásadnú zmenu a stanoví základné regulačné požiadavky na trh s kryptoaktívami a s tým súvisiace pravidlá pre poskytovateľov súvisiacich služieb. V únii sme tak o krok bližšie k spoločným pravidlám pre trhy s kryptoaktívami. Keďže však ide o predbežnú dohodu, podlieha ešte schváleniu Radou EÚ a Európskym parlamentom a následným legislatívnym procesom.

„O spoločných európskych pravidlách sa rokovalo od roku 2018 a ich definitívna podoba prinesie vo všetkých členských štátoch Únie rovnaký regulačný rámec, ktorý sa podobá na už zavedené a otestované pravidlá pre trh s cennými papiermi. Cieľom je tak zaviesť jednotné pravidlá pre reguláciu trhu s kryptoaktívami, ktoré doteraz chýbali aj na Slovensku,“ skonštatoval Göndör.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Takáto jednotná regulácia odstráni rozdielne prístupy medzi niektorými členskými štátmi. Okrem toho s nariadením MiCA budú musieť zosúladiť svoje podnikanie aj spoločnosti, ktoré už služby súvisiace s kryptoaktívami ponúkajú. „Startupy si už nebudú môcť povedať, že sa vyhnú napríklad Nemecku a to kvôli regulačným požiadavkám či prístupu Federálneho úradu pre finančný dohľad,“ upozorňuje Oliver Göndör

Kryptoaktíva sú populárne aj na Slovensku, či už z investičného, zberateľského alebo z technologického hľadiska. Investori a spotrebitelia môžu cez obchodníkov získať rôzne kryptoaktíva, akými sú napríklad bitcoin, ethereum alebo rôzne altcoiny.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

bitcoin

Nové pravidlá daňovej transparentnosti vnášajú svetlo do odvetvia kryptoaktív

Komisia víta politickú dohodu (tzv. všeobecné smerovanie) o nových pravidlách daňovej transparentnosti, ktorú dnes dosiahli ministri …

Consent choices