Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. PHOTO: European Union

Brusel odštartoval proces rozšírenia únie o Albánsko a Severné Macedónsko

Európska únia (EÚ) v utorok odštartovala dlhý proces rozširovania, ktorého cieľom je členstvo Albánska a Severného Macedónska v bloku. Akékoľvek zvýšenie počtu členských krajín EÚ však je pravdepodobne roky vzdialené. Oba štáty sú za potenciálnych kandidátov na členstvo považované už 19 rokov. Napriek tomuto odkladaniu si krajiny západného Balkánu zachovávajú svoje ambície stať sa súčasťou najdôležitejšieho obchodného bloku na svete.

„Albánsko a Severné Macedónsko dnes otvárajú prístupové rokovania s EÚ. Tento historický okamih je vašim úspechom. Je to výsledok vašej tvrdej práce,“ povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová premiérovi Albánska Edimu Ramovi a predsedovi vlády Severného Macedónska Dimitarovi Kovačevskému.

„Toto nie je začiatok konca, je to len koniec začiatku,“ povedal Rama, čím predpovedal mnohé roky posudzovania a možných sporných bodov s terajšími členskými štátmi, ktoré musia akékoľvek rozšírenie únie schváliť jednomyseľne. „Tak to je,“ dodal Rama. „Musíme pokračovať v budovaní silného, demokratického, európskeho Albánska a silného, demokratického, západného a otvoreného Balkánu,“ vyhlásil.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európski politici privítali odporúčanie EK o Ukrajine a Moldavsku, Zelenskyj netají nadšenie

Európska únia má teraz šancu „stať sa väčšou geopolitickou silou“, uviedol v stredu lotyšský minister …

Consent choices