Pedro Sanchez, španielsky premiér. PHOTO: © European Union

Španielsko plne podporuje integráciu západného Balkánu do EÚ, povedal premiér Sánchez

Španielsko plne podporuje integráciu krajín západného Balkánu do Európskej únie (EÚ). V pondelok to počas návštevy Albánska povedal španielsky premiér Pedro Sánchez s tým, že západný Balkán je neoddeliteľnou súčasťou únie.

„EÚ nemožno vytvoriť bez Balkánu. Začlenenie Balkánu posilní EÚ a pridá jej členov,“ povedal Sánchez na tlačovej konferencii so svojím albánskym partnerom Edim Ramom. Ten sa zasa vyjadril, že pre ruský vplyv v regióne by mali byť krajiny západného Balkánu „odhodlané pokračovať v ceste posilňovania väzieb, ktoré budujú mier“.

Albánsko sa plne pripojilo ku všetkým sankciám EÚ voči Rusku za jeho vojnu na Ukrajine. Sánchez povedal, že tieto sankcie nie sú namierené proti ruskému ľudu, ale ich cieľom je prinútiť ich vodcov, aby sa „vrátili do reality a opustili cestu vojny“. Sánchez, ktorý je prvý španielsky premiér na návšteve Albánska, v krajine ukončuje svoju cestu po západnom Balkáne, v rámci ktorej navštívil aj Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu a Severné Macedónsko.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Krajiny západného Balkánu sú v rôznych štádiách integrácie do EÚ. Srbsko a Čierna Hora už začali prístupové rozhovory, Albánsko a Severné Macedónsko dostali od EÚ zelenú na tieto rozhovory v júli a Bosna a Kosovo zatiaľ podpísali len Stabilizačnú a asociačnú dohodu. Predstavitelia EÚ nedávno pre obavy zo snahy Ruska posilniť svoj vplyv na Balkáne povzbudili vlády v regióne, aby pokračovali v potrebných reformách.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

P. Mišík: Slovensko podporuje integráciu Moldavska do EÚ a bude pomáhať moldavskej vláde

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík rokoval v Bratislave …

Consent choices