lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Miriam Lexmann o rómskom holokauste: Nezabúdajme na tieto hrôzy. Hovorme o nich, iba tak dokážeme, aby sa dejiny neopakovali

Obete rómskeho holokaustu si spoločnosť každoročne v Európe pripomína 2. augusta. V noci z 2. na 3. augusta v roku 1944 pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Auschwitz-Birkenau zahynulo takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. O udalosti informoval Roman Čonka, vedúci dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry zo Štátnej vedeckej knižnice v Prešove.

Podľa Čonku sa odhaduje, že počas druhej svetovej vojny zahynulo v Európe viac ako 300-tisíc Rómov. Perzekúcie Rómov sa diali aj na území Slovenského vojnového štátu. Rómovia mali zákaz cestovať hromadnou dopravou, zúčastňovať sa hromadných podujatí, do obcí mohli vstupovať len vo vyhradenom čase, pričom rómski muži boli v Slovenskom štáte zaradení do pracovných táborov.

LEXMANN: Nezabúdajme na tieto hrôzy

„Dejiny sú plné momentov, ktoré aj po rokoch bolia, desia a vyvolávajú pocit neprávosti. Taký je aj dnešný Pamätný deň rómskeho holokaustu. Pri udalostiach z druhého na tretieho augusta v roku 1944 zahynulo v koncentračnom tábore v Osvienčime – Brezinke takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. Počas trvania druhej svetovej vojny to bolo takmer pol milióna Rómov. Ich životy zmárnila zvrátená ideológia. Nezabúdajme na tieto hrôzy. Hovorme o nich, iba tak dokážeme, aby sa dejiny neopakovali,“ hovorí o rómskom holokauste europoslankyňa Miriam Lexmann /KDH, EPP/.

Naša spoločnosť má dlh voči Rómom spočívajúci práve v tom, že tú tienistú stránku našej histórie, rómsky holokaust, si stále nedostatočne pripomíname a stále o nej málo vieme. Uviedol to štátny tajomník ministerstva spravodlivosti SR (MS SR) Ondrej Dostál. „Rómsky holokaust je stále pomerne neznámou a neprebádanou témou. Je to aj tým, že sa mu doteraz venovala oveľa menšia pozornosť ako židovskému holokaustu, rómsky holokaust ostáva naďalej akoby v jeho tieni,“ dodal Dostál.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Pamätný deň rómskeho holokaustu pripomína udalosti likvidácie tzv. cigánskeho tábora v Auschwitz-Birkenau v roku 1944. Z 2. na 3. augusta bolo takmer tri tisíc osôb splynovaných po tom, čo všetkých práceschopných mužov a ženy deportovali do iných táborov. Táborom v Auschwitz-Birkenau prešlo asi 22-tisíc európskych Rómov a asi 19-tisíc z nich sa už nikdy nevrátilo. „Mal síce početne menej obetí ako ten židovský, ale predstavoval rovnako vážny zásah do základných práv a do životov jeho obetí, pretože nacizmus aj fašizmus prenasledovali ako Židov, tak Rómov, ľudí s inou sexuálnou orientáciou, ľudí s inými politickými názormi, alebo len preto, že boli iní,“ dodal Dostál.

Rómsky holokaust zvykne mať prívlastok neznámy holokaust. „O udalostiach tábora v Auschwitz-Birkenau sa dozvedáme iba postupne. To, čo sa stalo európskym Rómom, je stále zahalené nedostatočným výskumom a nedostatočným poznaním vo verejnosti. Napríklad aj Pamätný deň rómskeho holokaustu si z podnetu Európskej únie pripomíname iba od roku 2015,“ uviedla poradkyňa ministerky spravodlivosti v oblasti ľudských práv Zuzana Kumanová. Na Slovensku sa o rómskom holokauste začalo hovoriť až po roku 1989, keď postupne miestne iniciatívy spomínali na lokality, ktoré boli vyvraždené, alebo sa robil aj záchranný výskum s preživšími.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices