stihacka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia víta medzinárodné odsúdenie ruského porušovania leteckých pravidiel a sankcií

Európska komisia (EK) privítala rozhodnutie Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO) vyzvať Rusko na okamžité zastavenie porušovania medzinárodných leteckých pravidiel s cieľom zachovať bezpečnosť a ochranu civilného letectva. ICAO v stredu informovala svojich 193 členských štátov o očividnom nerešpektovaní zásadných medzinárodných právnych predpisov v oblasti letectva zo strany Ruska a predloží túto otázku na svoje ďalšie valné zhromaždenie, ktoré sa uskutoční od 27. septembra do 7. októbra. Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Agentúra Organizácie Spojených národov (OSN) zodpovedná za reguláciu leteckej dopravy porušovaním medzinárodných pravidiel odkazovala na narušenie suverénneho vzdušného priestoru Ukrajiny v súvislosti s ruskou vojnou a na úmyselné a pokračujúce porušovanie niekoľkých bezpečnostných požiadaviek v snahe ruskej vlády obísť sankcie Európskej únie (EÚ). Takéto konanie zahŕňa nezákonnú dvojitú registráciu lietadiel ukradnutých lízingovým spoločnostiam v Rusku a povolenie ruským leteckým spoločnostiam prevádzkovať tieto lietadlá na medzinárodných trasách bez platného osvedčenia o letovej spôsobilosti.

Komisárka pre dopravu Adina Văleanová sa v tejto súvislosti vyjadrila, že pre všetky krajiny je maximálne dôležité brániť systém založený na medzinárodných pravidlách letectva pre bezpečnosť cestujúcich a posádky. „Rusko naďalej nerešpektuje základné pravidlá medzinárodného letectva a inštruuje svoje letecké spoločnosti, aby postupovali proti týmto pravidlám,“ poznamenala. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell zase zdôraznil, že „cieľom sankcií EÚ, okrem všetkých našich ostatných akcií, je zastaviť bezohľadnú a neľudskú inváziu Ruska na Ukrajinu“ a v tejto súvislosti víta správu ICAO, ktorá „poukazuje na ďalší príklad očividného ignorovania medzinárodných pravidiel a noriem zo strany Ruska, ktoré ohrozuje životy ľudí vrátane ruských občanov“.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices