Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: European Union 2021.

Robert Hajšel: Daň z neočakávaných ziskov by sme mali zaviesť aj na farmaceutické spoločnosti. VIDEO

BRUSEL – Energetické spoločnosti v súčasnosti dosahujú nevídané, miliardové zisky. V dôsledku energokrízy vyleteli ich tržby do výšin a to ani nie ich vlastným pričinením. Brusel preto chce, aby veľké, nadnárodné spoločnosti platili dane z takzvaných neočakávaných ziskov. Zaviedli ich už napríklad v Taliansku, Rumunsku, či v Spojenom kráľovstve.

„Zatiaľ čo veľké podniky energetického druhu bohatnú a vytvárajú neočakávané zisky, stále viac ľudí padá do energetickej chudoby. Návrh Európskej komisie na zavedenie tejto dane môže prispieť na zozbieranie peňazí potrebných na financovanie boja s energetickou krízou, ale hlavne môže aspoň čiastočne tlmiť vysoké ceny za energie,“ hovorí slovenský europoslanec Robert Hajšel /SD/.

Dôchodcovia, mnohopočetné rodiny, ľudia s nízkymi príjmami. Tzv. energetická chudoba v dôsledku očakávaného obrovského zvýšenia cien za elektrinu a plyn ich zasiahne najviac. Brusel preto chce vrátiť aspoň časť peňazí do systému. Práve nová daň by ich mala kompenzovať. Príkladom je rafinérska spoločnosť pôsobiaca s čerpacími stanicami aj na Slovensku, ktorej za prvý štvrťrok neočakávane vzrástli zisky na úroveň 10 miliárd eur. Nová daň je aj preto definovaná ako daň z neočakávaného zisku spoločnosti, ktorých príjmy výrazne narástli v dôsledku udalostí, za ktoré nie sú zodpovedné. Mnohým nahráva napríklad najmä vojna na Ukrajine.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

„Táto daň by sa nemala týkať iba energetických spoločností, ale mali by sme ju zaviesť aj na spoločnosti, ktoré napríklad profitovali počas pandémie koronavírusu, aj na veľké farmaceutické firmy, aj na digitálnych gigantov,“ uviedol europoslanec Robert Hajšel /SD/. Pokiaľ krajiny túto daň zavedú, bude sa cez regulačné úrady uhrádzať časť nákladov za elektrinu a plyn, aby mali ľudia nižšie účty.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices