jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2022.

Eugen Jurzyca: Ako člen delegácie pre Strednú Áziu oceňujem kroky Kazachstanu

Ako člen delegácie EP pre Strednú Áziu oceňujem kroky Kazachstanu, ktoré táto krajina podnikla od začiatku vojny na Ukrajine. Kazachstan napríklad:

1. odmietol zásobovať ruské jednotky na Ukrajine,
2. odmietol uznať nezávislosť separatistických republík v Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine,
3. vyjadril ochotu zvýšiť vývoz ropy do EÚ, aby jej pomohol zmierniť dopady embarga na ropu z Ruska.

Verím, že Kazachstan bude takto pokračovať aj naďalej.

Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. ZDROJ: FB EJ.

Práve Kazachstan sa v poslednej dobe často skloňuje v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Spomína ho napríklad bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý ho označil za „umelý štát“ a obvinil ho z genocídy Rusov. Kazachstan síce udržiava vzťahy s Ruskom, no Moskvu nahnevalo, že súčasný prezident Kasym-Žomart Tokajev nazval samozvanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku na východe Ukrajiny za „atrapy štátov“. Približne o desať hodín neskôr Medvedevov asistent vo vyhlásení uviedol, že politikov účet údajne napadli hackeri.

V podobnom duchu sa exprezident vyjadril aj o Gruzínsku, ktoré by malo byť podľa neho kompletne okupované Ruskom. Uviedol, že do roku 1801 „taká krajina ako Gruzínsko neexistovala“ a vyskytovala sa údajne len v hraniciach Ruskej ríše, preto „Severné a Južné Osetsko, Abcházsko a zvyšné územia Gruzínska môžu byť zjednotené len ako súčasť jedného štátu s Ruskom. Zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady to uviedol na sociálnej sieti VKontakte, pričom tento názor odôvodnil tým, že Gruzínsko „predtým neexistovalo“. Medvedev zakrátko vymazal svoje úvahy, no kým boli zverejnené, viacerí novinári si stihli urobiť snímky obrazovky. Medvedev sa vyjadril, že „po oslobodení Kyjiva a všetkých maloruských území od nacionalistických bánd, ktoré hlásajú nimi vynájdenú ukrajinskosť, sa Rusko opäť zjednotí“. „Kým tam neprídu Rusi, nebude tam poriadok,“ poznamenal.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev sa v ostatných týždňoch viac negatívne zviditeľnil radikálnymi názormi. Ukrajine dokonca pohrozil „súdnym dňom“, ak sa opováži ostreľovať anektovaný polostrov Krym. Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak vtedy poznamenal, že Medvedev je iba „dejinami zabudnutý malý človiečik, ktorý sa snaží pôsobiť vážne a strašidelne, no v skutočnosti vyvoláva len ľútosť“.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices