kulturne dedicstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2022 sa začnú 1. septembra

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2022 sa začnú 1. septembra. Podujatie je výnimočné tým, že počas neho budú sprístupnené aj inak neprístupné pamiatky a divákom ukáže pamiatky v inom svetle. Témou aktuálneho ročníka je udržateľnosť v pamiatkach. Podujatie potrvá mesiac. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) o tom informovala na dnešnom tlačovom brífingu.

Milanová poznamenala, že prioritou Ministerstva kultúry SR je starostlivosť o národné kultúrne pamiatky. V tomto smere vyzdvihla zvýšenie objemu prostriedkov v programe „Obnovme si svoj dom“, ale i začatie nového projektu obnovy hradov za pomoci rómskych komunít. Nové eurofondové obdobie by malo priniesť ďalších 254 miliónov eur, ktoré by mali byť využité na rekonštruovanie štátnych národných kultúrnych pamiatok. Milanová dodala, že počas obdobia trvania Dní európskeho kultúrneho dedičstva budeme oslavovať aj rozmanitosť. Vyzvala na to, aby sme hodnoty tolerancie a porozumenia, ako hodnoty nadčasové a univerzálne, vyznávali neustále, nielen počas osláv európskeho kultúrneho dedičstva.

Otvárací ceremoniál Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2022 sa uskutoční 2. septembra v Skalici. Informovala o tom primátorka mesta Anna Mierna. Súčasťou ceremoniálu bude aj sprievodný kultúrny program či odborná konferencia. Predseda Združenia historických miest a obcí SR Pavol Balžanka tiež vyzval na návštevu podujatí v rámci Európskych dní kultúrneho dedičstva.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva vzniklo z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o kultúrnom dedičstve a podnietiť záujem o jeho ochranu. V rámci podujatia bývajú sprístupnené rôzne inak neprístupné pamiatky, konajú sa semináre, prednášky či výstavy. Podujatie sa koná každý rok v septembri, Slovensko sa k usporiadateľom pripojilo v roku 1993. Na svojej stránke to uvádza Združenie historických miest a obcí SR.

(SITA)

O mam

Consent choices