mig29
Slovak Air Force MiG-29 goes through a water gate during an airshow in Malacky, Slovakia, Saturday, Aug. 27, 2022. Poland and Czech Republic signed an agreement promising to protect Slovak airspace as Slovakia retires its old Soviet-made MiG-29 jets at the end of this month. That protection is meant to last until Slovakia receives new F-16s from the United States, something expected in 2024. (AP Photo/Petr David Josek)

Slovensko sa symbolicky rozlúčilo so stíhačkami Mikojan-Gurevič MiG-29

Rezort obrany, ako aj široká verejnosť sa dnes tzv. „uzemnením“ stíhacích lietadiel MiG-29 symbolicky rozlúčili s týmito ikonickými strojmi, ktoré od vzniku samostatnej Slovenskej republiky tvorili až doteraz základ nadzvukového taktického letectva SR. Letecká derniéra MiG-ov sa uskutočnila počas Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022 v priestoroch Leteckej základne Malacky – Kuchyňa.

„V prospech ochrany vzdušného priestoru SR odviedli MiG-y počas dlhých rokov pre naše ozbrojené sily dobrú službu. Celkovo s nimi naši piloti nalietali vyše 20240 hodín pri plnení množstva cvičných a operačných úloh. Pre SR však neexistuje žiadna perspektíva použitia techniky sovietskeho typu v budúcnosti. Táto technika nie je kompatibilná s našimi spojencami v NATO a nie je možné ju modernizovať, pričom jej prevádzkyschopnosť a bojaschopnosť je ovplyvňovaná nízkou spoľahlivosťou,“ uviedol minister Naď s tým, že udržanie požadovanej miery spôsobilosti, pri zachovaní súčasného stavu, by bolo z dlhodobého hľadiska personálne aj ekonomicky veľmi náročné.

Uzemneniu MiG-ov predchádzalo podpísanie dohody medzi Slovenskom, Českom a Poľskom o ochrane vzdušného priestoru Slovenskej republiky, ktorú budú od 1. septembra 2022 do 31. decembra 2023 zabezpečovať české a poľské vzdušné sily. Práve Česko (so stíhačkami Gripen) a Poľsko (so stíhačkami F-16) dočasné vyplnia spôsobilosť, ktorú Slovensko opäť plnohodnotne nadobudne po dodaní stíhacích lietadiel F-16 zo strany USA.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

V rámci delenia ČSFR, ako aj deblokácie ruského dlhu bolo na Slovensko v 90. rokoch dodaných celkovo 24 kusov jednomiestnych a dvojmiestnych MiG-ov. Lietadlá MiG-29 prešli čiastočnou modernizáciou v rokoch 2004-2006, keď boli vybavené vyspelejšími komunikačnými a navigačnými prostriedkami a systémami kompatibilnými s technikou NATO. Technická životnosť 11 lietadiel MiG-29, ktoré majú aktuálne OS SR vo výzbroji, končí v rozmedzí rokov 2029 – 2035.

Rezort obrany bude naďalej rokovať so spojencami, ako efektívne využiť vyradené stíhačky MiG-29.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

jaroslav naď

Slovensko, Česko a Poľsko podpísali deklaráciu o ochrane vzdušného priestoru Slovenska

Od 1. septembra budú chrániť slovenský vzdušný priestor po uzemnení stíhačiek MIG-29 české Gripeny a …

Consent choices