obchod
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Maloobchod únie v júli medzimesačne stúpol o 0,3 %

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii v júli podľa sezónne upravených údajov medzimesačne stúpli zhodne o 0,3 percenta. Medziročne maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov klesol o 0,9 percenta a v rámci celej EÚ sa zmenšil o 0,5 percenta. Slovenský maloobchod medzimesačne posilnil menej výrazne, a to o 0,1 percenta, ale dosiahol aj medziročný rast, ktorý bol na úrovni 1,2 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačne v rámci členských štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, maloobchodné tržby v júli najviac stúpli v Nemecku (1,9 %), Holandsku (1,7 %) a v Luxembursku a Poľsku (zhodne 1,5 %). Najviac maloobchod medzimesačne oslabil v Rakúsku (-1,8 %), Fínsku (-1,7 %) a v Španielsku (-1 %).

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Medziročne sa maloobchodné tržby v júli najvýraznejšie znížili v Dánsku (-7,7 %), Luxembursku (-6,3 %) a v Írsku (-5,6 %). Najviac maloobchod v júli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška vzrástol v Slovinsku (25 %), na Malte (9 %) a v Poľsku (7,6 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

obchod

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári 2024 v medzimesačnom …

Consent choices