Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Komisia navrhla druhú tranžu makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v sume 5 miliárd eur

Európska komisia (EK) v stredu navrhla ďalšiu tranžu makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v objeme 5 miliárd eur. Je to druhá časť mimoriadneho balíka takejto pomoci do výšky 9 miliárd eur, ktorú EK oznámila v máji a Európska rada podporila v júni. Prvú miliardu z balíka uvoľnila začiatkom augusta a zostávajúce tri miliardy by mali nasledovať, čo najskôr bude možné. Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Spomenutý návrh je súčasťou mimoriadneho úsilia Európskej únie (EÚ) spolu s medzinárodným spoločenstvom pomôcť Ukrajine riešiť jej prudko rastúce finančné potreby po nevyprovokovanej a neoprávnenej agresii Ruska. Zdroje majú podobu dlhodobých úverov za veľmi výhodných podmienok, ktoré budú uvoľnené v menšom počte splátok. Úrokové náklady a platby správnych poplatkov spojených s pôžičkami pokryje rozpočet EÚ. Rovnako ako v prípade všetkých predchádzajúcich pôžičiek makrofinančnej pomoci si Komisia požičia prostriedky na medzinárodných kapitálových trhoch a výnosy prevedie za rovnakých podmienok na Ukrajinu. Medzi rozpočtovými ustanoveniami EÚ a zárukami členských štátov budú pôžičky plne zabezpečené na 70 % ich hodnoty.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Keď Európsky parlament a Rada EÚ schvália stredajší návrh a podpíšu sa príslušné memorandum o porozumení a dohodu o pôžičke s ukrajinskými orgánmi, EK sprístupní daných päť miliárd. Bez zmienených piatich miliárd EÚ už poskytla Ukrajine od začiatku vojny makrofinančnú pomoc v objeme 2,2 miliardy eur.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Na stole máme balík 50 mld eur, ktorý má pomôcť trpiacim Ukrajincom. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices