hospodarsky rast
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ekonomika únie v druhom štvrťroku medzikvartálne vzrástla

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v druhom štvrťroku podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne stúpol o 0,8 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšil o 0,7 percenta. Medziročne ekonomika eurozóny posilnila o 4,1 percenta a v rámci celej EÚ sa zväčšila o 4,2 percenta. Slovenský HDP však medzikvartálne vzrástol len o 0,5 percenta a medziročne iba o 1,7 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín Európskej únie ekonomika v druhom štvrťroku medzikvartálne najvýraznejšie posilnila v Holandsku (2,6 %), Rumunsku (2,1 %) a v Chorvátsku (2 %). Medzikvartálne oslabenie hospodárstva nastalo v Poľsku (-2,1 %), Estónsku (-1,3 %), Litve (-1 %) a v Lotyšsku (-0,5 %).

Výdavky domácností na konečnú spotrebu k rastu HDP v eurozóne aj v celej Európskej únie prispeli zhodne 0,6 percentuálneho bodu (pb). Výdavky na končenú spotrebu vlády v oboch blokoch k rastu ekonomiky prispeli zhodne 0,1 pb. Tvorba hrubého kapitálu v eurozóne aj v celej EÚ k rastu hospodárstva prispela zhodne 0,2 pb. Čistý vývoz však v oboch blokoch rastu HDP ubral zhodne 0,2 pb.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices