Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union 2022

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová navrhla reformu trhu s elektrinou

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu počas svojho prejavu o stave únie navrhla reformu európskeho trhu s elektrinou a zastropovanie cien elektriny. Tvrdí, že návrh by mohol pomôcť získať 140 miliárd eur na pomoc ľuďom zasiahnutým „nekontrolovaným rastom cien energií“.

Von der Leyenová vraví, že energetické spoločnosti dosahujú neprimerané zisky. „V našom sociálnom trhovom hospodárstve sú zisky v poriadku, sú dobré. Ale v týchto časoch je nesprávne mať mimoriadne rekordné príjmy a zisky z vojny a na úkor spotrebiteľov. V týchto časoch sa zisky musia deliť a smerovať k tým, ktorí to najviac potrebujú,“ poznamenala. Je tiež podľa nej potrebná „hĺbková a komplexná reforma trhu s elektrinou“ s cieľom zredukovať vplyv zemného plynu na ceny elektriny.

Viaceré členské štáty Európskej únie (EÚ) už pred začiatkom ruskej vojny na Ukrajine vyzývali na dôkladnú a štrukturálnu reformu energetického trhu eurobloku, pretože boli presvedčené, že vplyv plynu na stanovovanie veľkoobchodnej ceny elektriny je neprimeraný. „Súčasný dizajn trhu s elektrinou už nezodpovedá spotrebiteľom,“ povedala Von der Leyenová, ktorá tiež oznámila, že v priebehu stredy odcestuje do ukrajinskej metropoly Kyjiv.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia

EÚ predĺži uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci do konca júna 2024

Európska komisia v pondelok oznámila, že predĺži uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci o ďalšie tri mesiace, …

Consent choices