Sklad, obchod s tovarom. PHOTO: © European Union 2013 - EP

Opatrenia na ochranu obchodu chránia v Európe viac ako 460-tisíc pracovných miest

V minulom roku bolo vďaka obchodným opatreniam Európskej únie priamo chránených 462-tisíc pracovných miest v únii, a to v kľúčových výrobných odvetviach, akými sú výroba hliníka, oceliarstvo, keramický priemysel a zelené technológie. To znamená, že únijné opatrenia účinne bránia výrobcov z EÚ pred nekalými medzinárodnými obchodnými praktikami. Uviedla to Európska komisia (EK) vo výročnej správe činnostiach EÚ v oblasti ochrany obchodu v roku 2021. Komisia o obsahu správy informovala v utorok na svojej internetovej stránke.

„Ochrana európskych výrobcov a pracovníkov pred škodami, ktoré im spôsobujú tí, ktorí pri obchodovaní nehrajú podľa pravidiel, má zásadný význam. Zabezpečenie spravodlivého obchodu je v dnešnom zložitom globálnom prostredí a v čase, keď je bezpečnosť dodávok ohrozená, ešte dôležitejšie,“ uviedol eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis. „Nemôžeme dovoliť, aby dumpingový alebo subvencovaný dovoz poškodzoval výrobné odvetvia EÚ. Účinné presadzovanie a vykonávanie našich opatrení na ochranu obchodu je preto aj naďalej poprednou prioritou Európskej komisie.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

V závere roka 2021 bolo v EÚ platných 163 konečných opatrení na ochranu obchodu, z ktorých väčšinu tvorili antidumpingové opatrenia. Komisia začala v roku 2021 štrnásť nových prešetrovaní, a to 11 antidumpingových a tri antisubvenčné.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices