hranice
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Česko obnoví kontroly na hraniciach so Slovenskom, to chce jednanie na úrovni EÚ

Polícia Českej republiky začne od polnoci zo stredy, 28.septembra, na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Informovala o tom česká polícia na svojej webstránke.

Na iných miestach, než je 27 uvedených priechodov, nebude možné, až na stanovené výnimky, hranice medzi Českou a Slovenskou republikou minimálne po dobu nasledujúcich desiatich dní prekračovať, približuje Polícia ČR. Výnimky budú platiť pre občanov, ktorí pracujú ako poľnohospodári v bezprostrednej blízkosti hraníc a tiež pre lesníkov, poľovníkov a rybárov pri výkone práce v prihraničnej oblasti.

Dôvodom je migrácia

Znovuzavedenie kontrol na hraniciach oznámil v pondelok český premiér Petr Fiala s tým, že dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia. Riaditeľ služby cudzineckej polície Milan Majer uviedol, že polícia Českej republiky od začiatku tohto roka zaistila na území krajiny celkovo 11 983 tranzitných nelegálnych migrantov, čo je výrazne viac než v roku 2015, keď v Európe vrcholila migračná kríza. Majer dodal, že zadržaných bolo už 125 prevádzačov migrantov, pričom boli začaté trestné konania v súvislosti so 140 skutkami.

Policajný prezident Martin Vondrášek dodal, že „hroziace ohrozenie vnútornej bezpečnosti Českej republiky vyplýva najmä z činnosti organizovaných medzinárodných skupín prevádzačov“. Polícia spresňuje, že do jednej 12-hodinovej smeny na hraniciach bude zapojených do 500 policajtov a ďalších 60 príslušníkov Colnej správy Českej republiky. Česká republika je pritom pre migrantov, vo veľkej väčšine Sýrčanov, najmä tranzitnou, a nie cieľovou krajinou, dodáva polícia odvolávajúc sa aj na dve migračné registračné centrá v mestách Břeclav a Holešov.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Slovensko rešpektuje rozhodnutie Českej republiky, požaduje ale, aby sa o tomto kroku rokovalo na úrovni Európskej únie, pretože rozhodnutie Prahy má vplyv aj ďalšie európske krajiny. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Juraj Krúpa zvolal mimoriadny výbor ku kontrolám na hraniciach s ČR

Kontrolami na hraniciach s Českou republikou sa bude zaoberať Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok, 29. septembra. Šéf výboru Juraj Krúpa (SaS) chce, aby minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vysvetlil dôvody obnovenia kontrol a informoval o situácii s aktuálnou migračnou vlnou smerujúcou zo Sýrie do Nemecka.

„Ministra vnútra sa budeme pýtať, čo viedlo k zavedeniu kontrol na našich hraniciach s Českom. Evidentne situáciu s migračnou vlnou podcenil alebo nedostatočne rokoval s jeho českým, ale aj maďarským kolegom. Migranti totiž na Slovensko prichádzajú z Maďarska, takže by sme mali úplne logicky zaviesť kontroly na hraniciach aj my, keďže situácia absolútne nie je zvládnutá,“ tvrdí Krúpa.

Obnovenie kontrol v aktuálnej situácii podľa Krúpu možno považovať za zlyhanie ministra. Dôvodom môže byť podľa neho aj totálne poddimenzovaný personálny stav na Úrade hraničnej a cudzineckej polície, z čoho rovnako viní Mikulca.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť …

Consent choices