Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Ivan Štefanec: Statoční Ukrajinci bránia aj našu slobodu, demokraciu a európske hodnoty

Na spoločnej schôdzi výborov Európskeho parlamentu pre zahraničné veci, rozvoj a ľudské práva v Bruseli boli predstavené nominácie na tohtoročnú Sacharovovu cenu. Pred rokom získal ocenenie za boj proti korupcii a porušovaniu ľudských práv zo strany Kremľa ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.

Iniciátorom návrhu Európskej ľudovej strany, ktorá je najväčšou frakciou Európskeho parlamentu, je v tomto roku slovenský europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) spolu so svojou českou kolegyňou Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL). Na cenu nominovali Statočný ukrajinský ľud zastúpený prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Nebolo by to prvýkrát čo by naša spoločná iniciatíva bola úspešná, keďže sme už v minulosti úspešne navrhli na Cenu Andreja Sacharova bieloruskú opozičnú političku Sviatlanu Cichanovskú. Na celom svete existuje veľké množstvo statočných ľudí bojujúcich za spravodlivosť, slobodu a demokraciu, neraz riskujúc vlastný život v súboji s ohromnou presilou. Víťaz môže byť však len jeden a som presvedčený, že v roku 2022 je to jednoznačne statočný ukrajinský ľud na čele s Volodymyrom Zelenským,“ vyjadril sa europoslanec.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

O mam

Odporúčame pozrieť

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu …

Consent choices