hranice, kontroly
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rakúsko zavádza kontroly na hraniciach so Slovenskom

Rakúsko od polnoci zo stredy na štvrtok (29. 9.) začne vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom. Ráno to oznámil hovorca ministra Gerharda Karnera, informuje o tom verejnoprávny vysielateľ ORF.

Samotný Karner v relácii Journal um acht rádia Ö1 uviedol, že Rakúsko bude nasledovať krok Česka. Česká vláda v pondelok, 26.septembra, z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie schválila nariadenie o dočasnom zavedení kontrol na štátnej hranici so Slovenskom. Platiť začne o polnoci zo stredy na štvrtok. Česi pristúpili k tomuto kroku po tom ako im medziročne stúpla ilegálne migrácia o 1200 %.

Dokedy by mali opatrenia trvať nie je úplne jasné, keďže český minister vnútra hovoril zatiaľ o desiatich dňoch. Premiér Fiala však tento termín nepotvrdil. Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní, potom česká vláda rozhodne o možnom predĺžení.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Rakúsko má na zavedenie kontrol rovnaký dôvod – zvýšenú nelegálnu migráciu. Je nevyhnutné zareagovať skôr, než zareagujú prevádzači,“ povedal Karner. Ako ďalej uviedol, väčšina nelegálnych migrantov prichádza do Rakúska cez hranice s Maďarskom. Rakúski policajti budú podľa jeho slov kontrolovať predovšetkým dodávky a väčšie vozidlá, pri ktorých hrozí väčšie riziko prepravy nelegálnych migrantov.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices