Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Rada EÚ odmietla a odsúdila protizákonnú anexiu ukrajinských oblastí Ruskom

Rada Európskej únie odmieta a jednoznačne odsudzuje nezákonnú anexiu štyroch ukrajinských oblastí Ruskom. Tamojší vodca Vladimir Putin v piatok oznámil anektovanie Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Zaporižžskej oblasti, ktorému predchádzali falošné referendá vo všetkých štyroch regiónoch.

„Svojvoľným podkopávaním medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a očividným porušovaním základných práv Ukrajiny na nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť, základných princípov zakotvených v Charte OSN a medzinárodnom práve, Rusko ohrozuje globálnu bezpečnosť,“ uviedla Rada EÚ v oficiálnom vyhlásení.

Jej členovia tvrdia, že nikdy neuznajú „nezákonné referendá, ktoré si Rusko vymyslelo ako zámienku pre toto ďalšie porušovanie nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, ani ich sfalšované a nezákonné výsledky“. Rada EÚ zároveň vyzvala všetky štáty a medzinárodné organizácie, aby túto nezákonnú anexiu, do ktorej patrí i polostrov Krym, jednoznačne odmietli.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Rada EÚ zdôraznila, že Ukrajina má plné právo oslobodiť okupované územia v rámci svojich medzinárodne uznaných hraníc. „Jadrové hrozby zo strany Kremľa, vojenská mobilizácia a stratégia falošnej prezentácie územia Ukrajiny ako územia Ruska a tvrdenie, že vojna sa teraz môže odohrávať na území Ruska, neotrasú naším odhodlaním,“ uviedol orgán EÚ ďalej vo vyhlásení.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices