lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Miriam Lexmann: Pre Ukrajinu sme schválili už deväť miliárd EUR, aby ako štát mohla fungovať


Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Potreby vonkajšieho financovania Ukrajiny rýchlo narástli v dôsledku ruskej invázie; okrem obrovských škôd na cestách, mostoch, továrňach, domoch, nemocniciach a inej fyzickej infraštruktúre krajina takisto stratila prístup na medzinárodné finančné trhy.

Po dvojstranných a viacstranných prísľuboch finančnej podpory zostáva podľa Medzinárodného menového fondu zostatková likvidná medzera vo výške 10 miliárd USD (9,8 miliardy EUR). „Uvoľnenie značnej časti mimoriadneho [úveru] poskytne dodatočnú a významnú úľavu a pomôže pokryť časť tohto nedostatku“, ako sa uvádza v návrhu, ktorý poslanci odobrili. Úver EÚ tiež prispeje, ako sa uvádza v texte, „k udržateľnosti verejného dlhu Ukrajiny a jej schopnosti v konečnom dôsledku splácať svoje finančné záväzky“.

Podmienenosť

Predpokladom poskytnutia pomoci je, aby Ukrajina rešpektovala účinné demokratické mechanizmy napriek koncentrácii moci vo výkonnej zložke moci počas vojny. Text prijatý v rámci tzv. “naliehavého postupu” Parlamentu bol schválený 534 hlasmi za, pričom 30 hlasov bolo proti a 26 sa zdržalo hlasovania. V rámci samostatnej rozpravy v utorok poslanci diskutovali o najnovšom vývoji vo vojne na Ukrajine s vysokým predstaviteľom pre zahraničnú politiku EÚ Josepom Borrellom. Diskusiu si môžete pozrieť tu.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

Makrofinančná pomoc je núdzovým zdrojom, ktorý sa poskytuje za veľmi priaznivých podmienok pre krajiny susediace s EÚ, ktoré majú ťažkosti so zaplatením svojich účtov. Celková výška takýchto výhodných úverov EÚ Ukrajine od začiatku vojny by v prípade potvrdenia celého balíka mohla presiahnuť 10 miliárd EUR.

O red

Odporúčame pozrieť

lexmann

M. Lexmann: Ak chce Fico skutočne mier, prečo predáva zbrane autoritárskemu Azerbajdžanu?

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) kritizuje tohtotýždňovú návštevu premiéra Roberta Fica v Azerbajdžane. Fico podľa nej …

Consent choices